CSS Template
Месечна архива

мај 2019

Крушево го слави Националниот ден на Власите

Крушево го одбележува националниот Ден на Власите, 23- ти мај. По тој повод Општина Крушево во соработка со ООУ „Никола Карев“ Општина организира манифестација  во Дом на култура „Наум Наумовски Борче“ каде учество зедоа учениците, кои…

Зошто дојде до промена на статутот на Општина Прилеп?!

Првата точка на дневен ред на на 26 -та Седница на Советот на Општина Прилеп, Предлог-Одлуката за изменување и дополнување на статутот на Општина Прилеп,  стана веднаш „камен на сопнување„ меѓу власта и опозицијата . Со оваа одлука се…

180 илјади денари неповратни средства за жени претприемачи од рурални средини

До 180 илјади денари неповратни средства за жени претприемачи од рурални средини ќе доделува МЗШВ. Ова е дел од Националната програма за развој на земјоделството и рурален развој за период од 2018-2022 година за остварување на правото за…

Филозофскиот Филмски Фестивал „Бадју“ на гости во Прилеп

Караванот Филозофски  Филмски Фестивал „Бадју“ на гости во Прилеп,  вечерва, 19,oo ч . во градската библиотека “Борка Талески’ - Прилеп Излагање за  Симптомот Бадју ќе го има д-р Марија Тодороска, независен филозофски истражувач коаја…

“Преродба„ во “Брза Кујна„ – Кој на кога му го „забибери“ јадењето?!

Активностите  на Здружението „Преродба“ – Прилеп секогаш изненадуваат. Со своите кулинарски вештини,  жените од прилепското женско здружение „Преродба“, одамна активно се потврдени, особено кога станува збор за негување и приготвување на…

Во долненско, автомобил излетал в канал – возачот тешко повреден!

Кај долненското село Браилово , на локалниот пат, меѓу селата Браилово – Долнени, возач е тешко повреден, кога со возилото излетал во одводенот канал. Според полицијата, несреќата се случила вчера, на локалниот пат меѓу селата Браилово –…

Над 100 археолошки експонати од исклучителна вредност содржи Лапидариумот во Прилеп

Научната установа Завод и музеј Прилеп денеска го отвори за посетителите Лапидариумот, изложба на експонати која се става на увид на јавноста за прв пат по 65 години од постоењето на институцијата. -Желбата да се биде засекогаш во…

Одлични резултати на крушевските спортисти

Втора лига за ФК „Питу Гули“ и место во репрезентација за двајца пинг понгари, тоа се вестите кои доаѓаат од Крушево. Фудбалската екипа ФК „Питу Гули“ во неделата издвојува победа од 3:0 во натпреварот со ФК „Бабуна“ од Велес и со тоа…

В недела ќе се одржат традиционалните Мариовско мегленски средби

В недела, на 26-ти мај , по 35 пати во манастирот „Св. Илија“ во непосредна близина на  с.Витолиште ќе се одржат традиционалните Мариовско мегленските средби, манифестација, која живее повеќе од 30 години како културна средба за посета на…

Пуштен во сообраќај патот Битола-Ресен

Магистралниот пат Прилеп- Ресен, кој поради свлечиште беше затворен за сообраќај околу два месеци ,веќе е  пуштен за сообраќај, информираа од  АМСМ. Поради свлечиштето сообраќајот на овој патен правец на обиколницата на Битола, беше во…