CSS Template
Месечна архива

јануари 2020

Комплексот Маркови Кули – чекор поблиску до постојаната листа на УНЕСКО

Маркови кули, локалитетот од исклучително значење за Прилеп и Македонија, се подготвува за подигнување на нивото на заштита на просторот, на неговата автохтона природа, културните и историски и археолошки обележја. Целта е просторот на…

Бесплатна градинка за ромските деца од социјално загрозени семејства

Советниците едносглано донесоа одлука за ослободување од партиципација за престој во детските градинки на ЈОУДГ „Наша иднина“,  за 30 деца од социјално загрозени семејства, на возраст од 3 до 6 години, од ромската етничка заедница.…

Прилепските сообрајќаници како селски патишта

Калливи и влажни , со не можност да се движиш низ нив,  а да не се извалкаш -  така  денеска изгледаа прилепските сообрајќаници.  Граѓаните со право беа револтирани на нечистите улици и ги опшаа како „селски патишта“,  притоа прајќајќи ни…

Подмирување на сметките е проблем на секое трето семејство во Македонија

Околу 36,9 проценти од домаќинствата во Македонија имале проблеми со навремено плаќање на режиски сметки во изминатите 12 месеци, според податоците на Евростат за 2018 година. Овој процент е намален во однос на изминатите години , кога…

Прилепските џудо мајстори продолжуваат да се надоградуваат

Во Прилеп, во организација на Џудо Федерацијата на Македонија,викендов, се одржа стручен семинар за џудо тренери и џудо судии за обновување на лиценците за натпреварувачката 2020 година. Семинарот го предводеа двајца интернационални судии…

Тоше има само ден на раѓање – 25 ти јануари (АУДИО)

Крушево и Македонија во знакот на најголемата ѕвезда, легенда, хуманист. Емоции, љубов, почит за Тоше Проески. Младите водители Христијан Пусоски, Михаела Петреска, Сотир Маркоски и Марија Николоска во целост ја посветија емисијата „Од…

Николовски: Изборите нема да ја спречат исплатата на субвенциите

Во посета на Прилеп и регионот денеска беше генералниот секретар на СДСМ, Љупчо Николовски, при што тој оствари средби со граѓаните во Прилеп, во Тополчани и Кривогаштани и посети неколку компании корисници на ИПАРД средствата. Во изјава за…

Крушево е подготвено да го одбележи роденденот на Тоше – Тоше има само ден на раѓање!

За утре ( 12,оо ч)  Крушево е подготвено за одбележување на роденденот на музичката мега ѕвезда ,Тоше Проески, со пригодна програма во спомен куќата „Тодор Проески“ . На овој ден ќе се одржат неколку ликовни изложби во спомен куќата…

Млади до 23 години ќе добиваат допоплнителни 3.000 денари ако работат во производство

Младите до 23 години, по завршување на средно образование ќе добиваат дополнително по 3.000 денари на нивните сметки, ако работат во производството. Тоа го предвидува Законот за младински додаток кој вечерва го изгласаа пратениците.…