CSS Template
Месечни архиви

октомври 2020

Предлог од публиката за 13-от Величествен

Во анкетата која преку посебна апликација се одвиваше од 2-ри до 20-ти октомври победник со најголем број гласови или 31, 5 % е предлогот - Хуманитарна организација Leo Club, деца активисти, иницијатори на хуманитарни настани за…

Едно лице почина, а бројот на новозаразени повторно висок

Во општина Прилеп денеска, четврток, 22 октомври, информираат од Центарот за јавно здравје има 36 нови случаи на коронавирус, а од последици на коронавирусот, почина едно лице на 73-годишна возраст. Бројот на активни случаи се искачи на…

Прилепската болница, доби амбулантно возило – донација од СР Германија, со посредство на…

Општата болница „Борка Талески“ во Прилеп денеска доби донација – амбулантно возило, обезбедено од амбасадата на СР Германија со посредство на невладината организација „Центар за граѓански иницијативи“. Новото амбулантно возило е со…

Прилепскиот храм на литературата, книжевноста и културата одбележува 75 години од постоењето

Градската библиотека „Борка Талески“ и Прилеп денеска чествуваат два јубилеи поврзани со библиотекарството,75 години од постоењето на храмот на книгата, и исто толку години, како градот одбележува од формирањето на прва градска библиотека…

Ковидот го „покоси“ медицинскиот персонал во прилепската болница

Општата болница „Борка Талески“ Прилеп ќе мора да го реорганизира сменското работење, и да ги редуцира лекувањата на сите останати пациенти за соодветно да одговори на порастот од новозаболени пациенти, како и вработени од корона…

Убавината ќе си го најде патот, колку и да изгледа кревка понекогаш, ДОБРИЛА ГРАШЕСКА, предлог бр.…

Прилепската Едит Пјаф, тоа е таа - Добрила Грашеска - емотивната дама со беспрекорно чист глас исполнет со кроткост, ненаметливост, чиниш од далечината доаѓа, а сепак е блиску, бидејќи блика од длабочината на душата, со љубов за уживање во…

Дневен Ковид биланс – Прилеп руши рекорди

Денеска во општина Прилеп има 38 нови случаи на коронавирус, а 13 лица оздравеле од заразната болест, информираат од Центарот за јавно здравје Прилеп. Од последици на коронавирусот, починаа две лица на 75 и 78-годишна возраст; Бројот…

Нов директор доби ЈКП Комуналец -Прилеп

Од денеска, нов В.Д директор на ЈКП„Комуналец“ – Прилеп, е Даре Цветаноски, досегашен раководител на Секторот за ЈПП паркови и зеленило. “Цветаноски, по вокација е инженер по хортикултура, а својот работен век го поминува во…

Годинава прережување на леб во чест на куќната слава нема да се врши во домовите

Во пресрет на семејните слави, а поради пандемијата со Ковид – 19, Прилепското архиерејско намесништво им соопштува на верниците дека  прережување на лебот во чест на куќната слава нема да се врши во нивните домови, туку исклучиво во…

По втор пат опозицијата во Прилеп се приклучува кон протестите со автомобили

Опозицијата во Прилеп и вечерва се вклучи во протстите со автомобили, кој овај пат се организираа во седум македонски градови: Скопје, Велес, Охрид, Куманово, Прилеп, Штип и Битола. Тргнувајќи од раскрисницата кај хотел Липа,…