CSS Template

Ученици од угостителската струка од Крушево учеа од светскиот познат кувар Саша Мишиќ

Се за храната: Како да се подготви?! Што таа значи?! Како најдобро таа да допре до консументот?! Што треба да се знае за гастрономијата и како правилно да се сервира храната ?! ... За ова и за многу дурги теми поврзани со гастрономијата…

Пловејќи низ медиумската писменост младите водители прашаа:„Дали новинарите се борци за…

Се одржа и втората емисија „Од млади за млади“ како дел од  проектот „Учење за медиумите од најмала возраст“ на тема: „Пловење низ медиумската писменост“.  Гости во емисијата, овој пат, беа новинарите Снежана Каратошеска, новинар и уредник…

Новоопремен информатички кабинет во медицинското училиште во Прилеп

Учениците од СОУ “Ѓорче Петров“-Прилеп добија новоопремен кабинет за одржување на наставата по информатика,  и, велат „веќе се е поинаку “ за полесно одвивање и следење на наставната програма по предметот информатика .  „Нови…

Утре стартува турнирот во мал фудбал “Свети Никола 2019“

Прилеп од утре и во наредните 15 дена,  ќе живее со фудбалските мајстории. Утре, започнуваат првите натпревари на турнирот во мал фудбал „Св.Никола 2019“. На  турнирот пријавени се  80 - тина екипи, од кои 40 сениорски, 11-ет екипи на…

Осми декември, Ден на св.Климент Охридски Чудотворец

Денешниот ден, осми декември, се одбележува како Ден на св.Климент Охридски Чудотворец, најпознатиот ученик на браќата Кирил и Методиј, голема фигура во христијанството и во просветителството. Свети Климент го создал првиот словенски…

Ништо не се случи, па мариовците, пак, утре на протести за патот

Протестен собир, за утре ,( 07 12.2019, сабота)  11,оо до 14,оо часот организраат мариовците,  бидејќи надлежните ништо до сега не презедоа за нивниот проблем со лошта инфраструктура во Мариово. Насловен  „ПО ПАТ ОДАМ ЗА…

Царовска во Прилеп:„ Со јануарската пензија, пензионерите ќе добијат покачување од 700 ден“

Со исплатата на јануарската пензија пензионерите ќе добијат покачување за 700 ден., а до јуни ќе има севкупно покачување на пензиите за 900 денари, истакна министерката за труд и социјална политика на средбата со прилепските пензионери .…

Битка за еднакви можности во родово базирано опшество

Во рамки на кампањата 16 дена активизам против насилство над жената, Унијата на жени на ВМРО ДПМНЕ ОК Прилеп,  го посветуви денот на будење на жена, за оправданото и дозволено насилство. Насилството над жените и девојчињата претставува…

„Од млади за млади“ прашаа: Како локалните новинари доаѓаат до информации?! Како ги селектираат?…

Со цел унапредување на знаењата за медиумската и информациската писменост кај младата популација, особено во руралните средини, во младинската емисија на радио Пела,   „Од млади за млади“,  младиот  водител, Христијан Пусоски, разговараше…

Утрово нов земјотрес почуствуваа жителите на Битола-Прилеп

Сеизмолошката опсерваторија при Природно-математичкиот факултет во Скопје утрво (02.12.2019) регистрирше земјотрес, чиј епицентар потекнува од соседна Република Албанија, на растојание 160km југозападно од Скопје. Земјотресот се случи во…