CSS Template
Категорија

Австралија

Во заедничка акција Македонците во Мелбурн се справуваат со говорот на омраза

Билборд со говор на омраза се појави во Мелбурн и ги крена на нозе Македонците кои експресно реагираа за негово отстранување. Имено, во редицата провокации кои деновиве се актуелни кон македонската заедница во Австралија…

Пресметка меѓу Македонци и Грци на протестите во Мелбурн

Преговорите за името ги разгореа страстите на Грците во Австралија, кои изминативе неколку недели, од како се интензивираа активностите за решавање на спорот, најавуваа масовни протести во Мелбурн. Протестот, под мотото „Не за продажба на…

За македонските работи

Од осамостојувањето, па се до денес, Македонија е на раскрсница. Постојаната кочница, која требаше да биде краткотрајна, за да прерасне во неколку децениски проблем е северниот сосед и проблемот што таа земја го има со нашето уставно име.…

Гала годишен концерт на КУД „Илинден“ Сиднеј“ – чувар на македонската традиција во Австралија

Културно уметничкото друштво „Илинден“ Сиднеј го одржа годишниот концерт и одбележа 51 година од своето постоење. На оваа гала свеченост во Сиднеј учествуваа околу 600 деца и млади од различни генерации, а во организацијата се вклучија и…

По шести пат, во организација на МАСО – Фестивал на македонска храна во Мелбурн

Футцкрај во Мелбурн, изминатиот викенд беше локацијата каде се одржа традиционалниот фестивал за македонската култура и храна. Манифестацијата како секоја година така и оваа, предизвика голем интерес меѓу македонската заедница…