CSS Template
Категорија

Граѓански иницијативи

Учениците од ООУ „Страшо Пинџур“ практикуваа новинарство

Во рамките на третата тема „Бидете сигурни дека ги препознавате лажните вести“ од проектот „Учење за медиумите од најмала возраст“ екипата на Радио Пела во ООУ „Страшо Пинџур“ с.Мало Коњари одржа работилница. За време од неколку часа група…

Новинарите од СОУ „Наум Наумовски Борче“ Крушево во посета на Радио Пела

Љубопитни како што само знаат да бидат новинарите, 11 ученици, заедно со својот ментор, професор по македонски јазик Никола Јованоски се запознаа со начинот на функционирање на еден електронски медиум. Радио Пела беше домаќин на уште една…

Пловејќи низ медиумската писменост младите водители прашаа:„Дали новинарите се борци за…

Се одржа и втората емисија „Од млади за млади“ како дел од  проектот „Учење за медиумите од најмала возраст“ на тема: „Пловење низ медиумската писменост“.  Гости во емисијата, овој пат, беа новинарите Снежана Каратошеска, новинар и уредник…

Како функционира локален радио медиум, се запознаа учениците од ООУ „Страшо Пинџур“ Мало Коњари

Група на ученици, заедно со своите ментори од централното ООУ Страшо Пинџур од село Мало Коњари, Прилеп, беа во посета на Радио Пела како дел од проектот “Учење за медиумите од најмала возраст“. Литературно – новинарската секција со 14…

„Од млади за млади“ прашаа: Како локалните новинари доаѓаат до информации?! Како ги селектираат?…

Со цел унапредување на знаењата за медиумската и информациската писменост кај младата популација, особено во руралните средини, во младинската емисија на радио Пела,   „Од млади за млади“,  младиот  водител, Христијан Пусоски, разговараше…

„Што е новинар?“ Што е радио ?“ Прашања безброј од децата од детската градинка „Весeло Штркче„…

Во рамките на проектот  “Учење за медиумите од најмала возраст“, најмалите од детската градинка „Веслео Штркче“ – Кривогаштани ја посетија руралната радио станицата, Радио Пела и се запознаа со улогата на медиумот во пренесување на…

Ученици од ООУ „Манчу Матак“-Кривогаштани во посета на Радио Пела

Со цел младите, особено од руралните средини,  подобро да ја разберат улогата на медиумите и важноста на професионалното и независно новинарство, денеска, наши гости во Радио Пела, беа 10-тина ученици од ООУ „Манчу Матак“ од…

Учиме од мали нозе за реален медиум

Со цел да ѝ се овозможи на младата публика во Р.С Македонија пристап до високо квалитетни и иновативни медиумски содржини кои ќе им помогнат подобро да ја разберат улогата на медиумите и важноста на професионалното и независно новинарство,…

Радио Пела во медумска поддршка на хуманитарниот концерт на Саша Ковачевиќ

Популарната балканска музичка ѕвезда Саша Ковачевиќ,на 30 ноември  ќе одржи хуманитарен концерт во Прилеп. Големиот хуманитарен концерт е закажан  во спортската сала „Македонија“,а собраните средства се за помош на Дејан Најдоски и Мартин…

Радио Пела и АГТИС, со учениците од СОУ “Ѓорче Петров“ се вклучија во одбележување на глобелната…

Како да се препознаат лажните вести? Како да се спречи ширењето на дезинформациите? Какви се штетите од лажните вести?  Лаги, конспирациски теории и измислени „фејк“ вести станаа едно од најсилните политички оружја против кои мошне тешко…