CSS Template
Категорија

Економија

Шеќеринска во Еурокомпозит: Трансформацијата на долгот кон ПИОМ е прв чекор за решение

Заменик претседателката на Владата и министерка за одбрана, Радмила Шекеринска го посети Еурокомпозит за кој Владата неодамна донесе решение за трансформација на долгот во обврска, кон пензискиот и здравствениот фонд. Ова е прв чекор во…

Во Прилеп започна распределбата на картичките за „зелена нафта“

Во подрачната единица  Прилеп пристигнаа картичките за „зелена нафта“, како што беше најавено од Министерството за земјоделство. Станува збор за персонализирани картички за набавка на 30 отсто нафта за земјоделска механизација. Од ресорното…

Македонците имаат најниска просечна плата од останатите од регионот

Највисоката просечна плата во регионот за мај оваа година е исплатена во Словенија и изнесува 1.113,88 евра, додека најниската во Македонија и изнесува 413,67 евра. Со просечна плата од 413 евра, примањата на Македонците се непропорционални…

Барањата на работниците од „Еурокомпозит“ пред разрешница, Владата го усвои Предлог законот, на ред…

Владата го усвои и до Собранието го достави Предлог законот за претворање на побарувањето на државата по основ на јавни давачки во траен влог во Друштво за производство на производи со посебна намена „11 Октомври – Еурокомпозит АД“ Прилеп.…

Витаминка со ликовите “Minions” ќе го освојува британскиот пазар

До крајот на септември годинава мега популарните "Minions" ќе се аплицираат на Стоби Флипс со вкус на сирење што ќе се најдат во маркетите во Велика Британија. „Витаминка“ се стекна со право на користење на ликовите "Minions" за…

Пелагонија има највисоки производни трошоци на житните култури

Во полн ек на жетвата на јачменот и пченицата, се прават контроли и пресметки за откупната цена и производните трошоци. Според соопштението на Државниот инспекторат за земјоделство по спроведените контроли на компаниите коишто вршат откуп…

Признание: „Витаминка ги применува највисоките стандарди за производство на храна!„

Најголемата прехранбена индустрија во земјава, Витаминка ги применува најновите стандарди за безбедност на храна. Стандардизацијата на производството и имплементирањето на принципите, позитивно се одразуваат врз производството,…

Собирајте ги сметките ,почнува повратокот на ДДВ. Како да остварите поврат??!

Почнува повратот на ДДВ. Граѓаните од денеска ќе треба да ги собираат фискалните сметки од производите кои ги купиле и услугите кои ги добиле. Пр. за секоја сметка од пазарење, максимум со поединечна вредност до 30.000 денари, ќе се враќаат…

(видео) НизТриумфалната капија во Скопје “еурокомпозитовци“ без триумф

„Еурокомпозит“ повторно на штрајк пред Влада.  Голготата на работниците на “Еуркомпозит“- Прилеп прогласени технолошки вишок  продолжува. https://www.facebook.com/radiopela/videos/2242471462501557/ Со транспарент…

Во ек расадување на тутунот, а површините се намалуваат?

Тутунопроизводството од новата реколта се наоѓа во втората фаза – расадувањето, кое од почетокот на месецов се одвива со зголемен интензитет во прилепско. Земјоделците се принудени да се прилагодуваат на нестабилните временските прилики од…