CSS Template
Категорија

Вести

Се уредува просторот околу викенд зоната „Езеро“ во Крушево

Во тек се градежните работи за уредување на просторот околу викенд зоната „Езеро“ во Крушево, проект преку кој ќе се асфалтира и патот кој води до езерото. Овој дел од градот Крушево е важен пред се заради одржувањето на многу фестивали…

Театарот влегува во затворот

Монодрамата „DELIRIUM TREMENS“ од прилепчанецот Благоја Ристески Платнар во режија и изведба на актерот Игор Трпчески, од „Театарската работилница Прилеп “ вечерва се игра во прилепскиот затвор. Ова е за прв пат, било каква театарска…

„Глембаеви, уште една легенда “– иновативен спој на две енергии

Kопродуциски проект чија што премиера е на 7 ми октомври во Народниот театар „Војдан Чернодрински“,  „Глембаеви, уште една легенда “ во режија на Бранко Брезовец, е иновативен спој на двете енергии од актерските екипи од Прилеп и Загреб.…

„Каде што реката го бакнува небото“ – нов роман на Билјана Тинтоска

Излезе новиот роман на писателката и професор по  македонски јазик,  Билјана Тинтоска насловен  „Каде што реката го бакнува небото“ .  Синоќа, во градската библиотека „Борка Талески“ , пред присуство на голем број љубители на пишаниот збор,…

Од денеска лек само со лична карта!?Се коси ли тоа со Законот за заштита на лични податоци?!

Oд денеска доколку сакате да добиете лек што ви е препишан на рецепт мора да поседувате документ за лична идентификација. Исто така отсега секој лек би требало да го има во текот на целиот месец. Се укинуваат квотите за лековите и се…

Прва година насмевки во Дневниот центар за лица со церебрална парализа

Насмевки, торта и пригодна програма за одбележување на првата година од постоењето на Дневниот центар за лица со церебрална парализа во Прилеп. Децата кои го посетуваат центарот со своите родители беа присутни на прославата, на…

Вечерва, премиера на „Глембаеви“

НТ „Војдан Чернодрински” вечерва од 20 часот ќе ја изведе третата премиера оваа година – „Глембаеви” од Мирослав Крлежа во режија на Бранко Брезовец. Еден од најпознатите текстови на Крлежа, кој што говори за пропаста на хрватско…

Објавен огласот за субвенции на печки на пелети – половина од средствата наменети за ранливи…

На принципот „прв дојден прв услужен“ , и посиромашните семејства ,годинава ќе можат да купат печки на пелети со државна помош. Министертсвто за еконoмија обезбеди 30 милиони денари за субвенции, од кои 15 милиони ќе бидат наменети за…

Прилепскиот музеј и театар сега пристапни и за лицата со попреченост

ЈУ Завод и Музеј Прилеп и Прилепскиот театар „Војдан Чернодрински“ направија културата да биде достапна и до лицата со попреченост.  И, едната и другата институција, поставија пристапна рампа за поголема достапност на лица со…

Прилеп се вклучува во Европските денови на културно наследство  

И, Прилеп се вклучува во културниот европски проект „Европските денови на културно наследство“  кои се одржуваат од 23 до 29 септември во повеќе градови низ Европа, а  има за цел да ја подигне свеста кај пошироката јавност за европското…