CSS Template
Категорија

Живот

Предновогодишни средби на градоначалниците од Прилеп и Крушево со најмладите

По повод претстојните Новогодишни и Божикни празници, традиционално и оваа година градоначалникот Илија Јованоски беше во посета на дел од градинките и основните училишта во општина Прилеп. Градоначалникот ги посети првооделенците од ООУ…

(ФОТО)Со почит кон верата- Свечена божествена литургија во црквата „Св.Благовештение“

Патрониот празник во Прилеп, Св.Никола , започна онака како што доликува, со почит кон верата и посета на црковните храмови. На Свечена божествена литургија во црквата „Св.Благовештение“, со која чиноначалствуваше Поглаварот на…

Хуматрна акција во православните храмови – Да ја поддржиме

По повод патрониот празник на  Прилеп,  Св. Николај Мирликијски Чудотворец , по 11 пат, во православните храмови во Прилеп се организира традиционална хуманитарна акци за социјално загрозените православни семејства. По тој повод,…

Дали има дискриминација на жената во руралните средини?

Колку жената во руралните средини е еманципирана, дали ги има истите услови за работа и развој, за себе си и за семејството како во урбаните средини, какви се условите за дополнителна едукација? Жените во руралните средини треба да се…

“Подари со радост” во духот на патронот Свети Никола

Големиот христијански празник Св. Никола –патронот на Прилеп, секоја година се чествува по примерот на светецот. Дарување и хуманитарни активности на радост за празниците кои доаѓаат во семејствата каде е потребно да се помогне. Пет дена…

Осми декември, Ден на св.Климент Охридски Чудотворец

Денешниот ден, осми декември, се одбележува како Ден на св.Климент Охридски Чудотворец, најпознатиот ученик на браќата Кирил и Методиј, голема фигура во христијанството и во просветителството. Свети Климент го создал првиот словенски…

ЖЕНАТА – СТОЛБ ВО СЕМЕЈСТВОТО, ОПШТЕСТВОТО И ИНДУСТРИЈАТА!

Македонија се соочува со белата чума, исселување, демографски движења со застрашивачки размери. Според Светската Банка од земјава се исселени дури половина милион граѓани или една четвртина од населението, од кои најголемиот број се мажи.…

Хуманитарна лотарија во Градската болница за Светскиот ден на предвремено родени бебиња

Во бифето на ЈЗУ Општа болница „Борка Талески“- Прилеп, утре на 18-ти ноември од 10 до 14 часот, по повод Светскиот ден на предвремено родените бебиња (17-ти Ноември), група на мајки со предвремено родени деца, организираат хуманитарна…

За лекување на Дејан и Мартин, хумнитарен концерт на Саша Ковачевиќ во Прилеп

Популарната балканска музичка ѕвезда Саша Ковачевиќ,на 30 ноември  ќе одржи хуманитарен концерт во Прилеп. Големиот хуманитарен концерт е закажан  во спортската сала „Сонце ГА“,а собраните средства се за помош на Дејан Најдоски и Мартин…

Дали белата чума е закана за општините од Пелагонискиот регион?!Колку жители има Прилеп, Крушево,…

Државниот завод за статитстика денеска го објави својот статистички годишник, во кој според нивните податоци во текот на изминатата година во Прилеп биле регистрирани 74 647 жители,  5 496 во Кривогаштани, 14 135 Долнени, а во Крушево 9 327…