CSS Template

110 години од смртта на Атанас Бадев

663

Утре се навршуваат 110 години од смрта на Атанас Бадев Koj e Атанас Бадев?!Зошто е важен во македонската музика!

Атанас Бадев е  првиот професионално школуван македонски композитори и основоположник на хорското пеење во Македонија. Роден е во Прилеп 14 јануари ,а починал на 21 септември  во Ќустендил.

По тој Градската Библиотека „Борка Талески“ во соработка со прилепските црковни хорови „Св.Благовештение„ и Св Петка“ денеска  го одбележуаат овој значаен ден за хроското пеење во Македонија.Покрај хоровите во музицирањето на композициите од Бадев учествуваа и ученици од ОМУ „Ордан Михаловски –Оцка“.

Наде Караџоска ,совентик во Библиотекат „Борка Талески“ Прилеп,пред присутните говореше за живото и делото на Атанас Бадев.

Атанас Бадев се школувал во о Солун и Бугарија, каде матурирал со одличен успех во  машка гимназија во Софија. За време на летниот одмор во 1879 г. основал црковно-училиштен хор во Прилеп.Музика најпрвин студирал во Синодалната школа за црковно пеење во Москва, потоа кај Милиј Балакирев и Николај Римски-Корсаков при Дворската пејачка капела во Санкт Петербург.

Посебно е значајна работата на на Бадев врз проучувањето на македонскиот музички фолклор. Од неговата студија „Нотна тетратка“ може да се заклучи дека Бадев е еден од првите теоретичари којшто има укажано на постоењето на сложени, асиметрични метрички групации во македонската народна музика:

Компонирал главно вокални дела, световни и духовни. Зачувани се само свеската „Упражнения по черковното пение“ и „Златоустова литургия“, печатена во 1898, од која посебно се изделуваат ставовите: „Иже херувими“, „Јако да царја“, „Хвалите Господа с небес“ и „Христос воскресе“. Тоа дело, пишувано под влијанието на руската духовна музика, сведочи за еден талентиран творец, полн со фантазија и за она време голем мајстор на хорскиот слог како и на хармонскиот и полифоничен начин на компонирање.

 


Farma Dolneni
Vivafarm