CSS Template
Категорија

Европа

„Виножито“ бара изучување на македонскиот јазик и богослужби на македонски јазик во Грција

Партијата „Виножито“ на етничките Македонци во Грција од универзитетот „Македонија“ во Солун побара изучување на македонскиот јазик. „Во програмите на вашиот универзитет треба да го промовирате и изучувањето на македонскиот јазик, јазикот…

Георги Гоце Дуртаноски – почесен доктор на Летонската христијанска академија

Сенатот на Летонската христијанска академија и Советот за високо образование на Летонија со свечена церемонија во рамките од прославата на 100-годишниот јубилеј од првата независност на Летонија, му додели почесна докторска титула (Doctor…

Македонскиот јазик наскоро во српските училишта

Проектот за воведување на македонскиот јазик во српските основни училишта би требало наскоро да биде реализиран во соработка со Министерството за образование, најави претседателот на Национален совет на македонската заедница во Србија,…

Нашинците во Малта во хуманитарна акција – средства за транспорт на починат Македонец

Македонците во Малта се сплотија во хуманитарна акција за собирање финансиски средства за помош на семејството Митевски. Акцијата започна деновиве по трагичната вест за смртта на Будимир Митевски (1969 г) од Куманово кој живеел и…