ПЕЛА YU хитови

ПЕЛА МАК забавно

PELA CAFE

ПЕЛА МАК народно

ПЕЛА YU фолк

CSS Template

Најдоброто од Турција во Прилеп за врвен квалитет и принос

1.555

По направените испитувања, со намена за широка комерцијална употреба, за прв пат годинава земјоделците имаат можност со еден препарат  истовремено: да го  корегираат, да го прихрануваат, да го заштитуваат од високите температури и со тоа, да го подобруваат квалитетот на тутунското производство. Со примена на органското течно ѓубриво ESSERRA не само што може да се зголеми приносот и да се намали стресот во случај на неповолни температури, туку се намалуваат и штетните последици кај сушата, измрзнувањето, механичките и хемиските оштетувања како и кај вирусните инфекции на растението, велат искусните агрономски стручњаци.

1 Литар за 3,5 декари 700 ден, 3 литри за 1 хектар 2 000ден
1 Литар за 3,5 декари 700 ден 
3 Литри за 1 хектар 2 000ден

 

ШТО Е ЕСЕРА ТОБАКО ?

– ЕСЕРА ТОБАКО е  мостот на Турција и Македонија, Целата палета од течни биостимуланси Есера е произведена од минералните карпи во близина на вулкани во Турција, со амино и фулво киселини и сите органски материи кои што се од таму извлечени и се сведени во биодостапна форма. Тоа е незаменлив органски биостимуланс со досега невиден ефект. Го штити растението, тутунот,  од стресни ситуации и не дозволува да стагнира. ЕСЕРА ТОБАКО Овозможува поголеми приноси од 30 до 70 отсто. Турција е нашиот партнер на доверба. Со помош на овај органски биостимуланс стануваме лидер во светски рамки, вели Ели Ристеска, од земјоделската аптека Фиталија, агроном со долгогодишно искуство, ценет, признат стручњак од колегите и од земјоделците.

Стручњаците агрономи за ЕСЕРА ТОБАКО велат дека прв пат во Македонија е увезен таков квалитет, бидејќи ова органско ѓубриво веќе е застапено 8 год кај земјоделците во светот. Во Прилеп овој незаменлив органски биостимуланс со досега невиден ефект единствено може да се најде во земјоделската аптека Фиталија (позади катната гаража кај старата автобуска станица). Познато е дека делува врз база на зеолит и јаглероден моноксид во биодостапна форма. Интересно е што овој течен биостимуланс во услови на големи воздушни и почвени температурни разлики е идеален за превенција, заштита, а делува и како прихрана.

 

ВО ШТО СЕ СОСТОИ БИОСТИМУЛАТИВНИОТ ПРОЦЕС, КАКО ДЕЛУВА ЕСЕРА ТОБАКО?

 Овој реномиран течен препарат од Турција содржи елементи за ублажување на стресните ситуација во време на големи температурни скокови на надворешната средина, при што го штити и стимулира растението за негов правилен развој .

–Есера Тобако го подобрува физиолошкиот процес, што значи дека ја олеснува работата кај клетките на растението,  со зголемување на хлорофилната маса, така што тутунот добива изразито зелена боја, а во исто време поттикнува и за зголемување на бројот на листови, вели Ели Ристеска, агроном од Земјоделската аптека Фиталија.

Производите од палетата на Есера се многу успешни за сузбивање на негативните ефекти од температурните шокови, а воедно имаат поширока заштита бидејќи се вклучуваат и во борбата со штетниците  и болестите. Делува за подобрување на работата на микроорганизмите во почвата, за правилен воден режим на површинскиот слој од почвата. Воедно, Есера е бренд кој може да одговори на барањата за квалитет и корекција на развојот од прекумерна доза на хербициди и фунгициди, вели агрономот Ристеска.

Земјоделците често имаат дилема околу ѓубрењето кај тутунот и останатите култури. Карактеристично е што Есера не е класично ѓубриво какво што тутунопроизводителите користеле досега. Праксата минатата година (како пробен период), а уште повеќе оваа сезона покажа дека овој течен биостимуланс е ефективен  и вистински пријател на тутунарите.

На социјалните мрежи од регионов се споделуваат искуства за тоа како делува овој биостимуланс, пред и по неговата употреба:

 

 

Ова се ефектите од користење на ЕСЕРА ТОБАКО пренесени од задоволни земјоделци:

 

Коментарите се дека се зголемува бројот на листови, бојата на тутунот е нагласено зелена:

Крајниот ефект е врвен квалитет на тутунот дури и на првата берба, бидејќи листот е полн и здрав:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vivafarm
Comments
Вчитување...

Веб -страницата користи колачиња. Со клик на Прифаќам се согласувате со политиката на приватност и колачиња. Прифаќам Повеќе