CSS Template

Последната седмица од јуни, во знакот на Меѓународниот фестивал „Пеце Атанасовски“

315
Avtokontrol1

На 44 издание на Меѓународниот фестивал на народни инструменти и песни „Пеце Атанасовски“, кое ќе се одржи од 29 и 30 јуни во Прилеп и на Рудина кај Долнени се очекува да учествуваат околу 250 изведувачи на изворен мелос од цела Македонија. И годинава, на фестивалот ќе му претходи Семинарот за изучување на народни инструменти и песни што ќе се одржи од 25 до 29 јуни.
– Навистина имаме огромен интерес и многу талентирани изведувачи на изворни инструменти и песни од сите краишта на земјава. Нашиот фолклор е вистинско богатство. Талентираните народни музичари ги има од сите генерации, од најмлади до најстари. Секоја година, овој пат, ни е тешко да го направиме изборот. Очекуваме околу 250 учесници на Фестивалот и покрај намалените средства за оваа година, вели уметничкиот директор и селектор на Фестивалот професор д-р Родна Величковска.
Според во тек е селекцијата на учесниците од целава земја. Интересот и годинава за учество е огромен.
За единствената од ваков вид манифестација да го одржи високото реноме, годинава ќе се вложат дополнителни напори поради драстично намалените средства.
– Не ретко сме се соочувале со скромни услови и средства, но сме излегувале на крај без да се доведува во прашање реномето и високиот квалитет на изведувачите на изворниот мелос. Годинава средствата од Министерството за култура се за 40 насто помали, но ние, малку ќе ја збиеме програмата, ама квалитетот безусловно останува. Задоволство е да напоменам дека ја имаме и целосната поддршка на локалните самоуправи на Прилеп и на Долнени, вели Златко Лашкоски.
Меѓународниот фестивал на народни инструменти и песни „Пеце Атанасовски“ официјално ќе биде отворен на 29 јуни на камената бина на плоштадот „Александрија“ во Прилеп. По отворањето ќе настапат изведувачи на изворни инструменти ( гајда, тапан, кавал, кемане) и на изворни песни од Југозападниот дел на Македонија. В сабота, на 30 јуни, на Рудина кај Долнени ќе настапат изведувачи од целата земја. Фестивалот ќе ги прогласи и ќе ги награди најдобрите изведувачи и ќе ги додели Гран при наградата за најдобар целосен настап и гајдата на „Пеце Атанасовски“ за најдобриот гајдаџија што ја доделува општина Долнени.
Од 25 до 29 јуни во Спомен куќата на Фестивалот која е и етно-музеј во Долнени, ќе се одржи веќе традиционалниот семинар за изучување на изворни инструменти и песни. Семинарот ќе го држат етномузикологот д-р Родна Величковска и фолклористот м-р Горан Василески.


semm
Vivafarm
Penata
Farma Dolneni