CSS Template

(видео) НизТриумфалната капија во Скопје “еурокомпозитовци“ без триумф

281
Avtokontrol1

„Еурокомпозит“ повторно на штрајк пред Влада.  Голготата на работниците на “Еуркомпозит“- Прилеп прогласени технолошки вишок  продолжува.

 

Еурокомпозит на штрајк

Posted by Radio Pela 96,8 FM on Среда, 05 јуни 2019

 

Со транспарент од гранскиот синдикат  Синдикат на индустрија, енергетика и рударство на Македонија (СИЕР), поминувајќи пред триумфалната капија во Скопје ,тие  мирно протестира со придружба на МВР.

„Еурокомпозит„ на штрајк пред Влада

„Еуркомпозит„ на штрајк пред Влада

Posted by Radio Pela 96,8 FM on Среда, 05 јуни 2019

 

Утрово бараа прием во Владата и нагласија дека овој пат не заминуваат со  шаторите и транспаренти, се додека нивното прашање не биде решено ,бидејќи,како што велат тие  „повеќе пати било излажани“ , а нивното прашање одложено  .

 Иницијативниот одбор на работници на Еурокомпозит прогласени како технолошки вишок, 154 -ца, бараат да им се исплатат 16-те заостанати плати, придонесите и дел од отпремнината, која им е исплатена само делумно..Им беше ветено линеарно да  им се исплатат по 50.000 денари отпремнина, но едната рата компнијата им ја исплати, а остатокот, беше најавен, за два до три месеца, ветување дадено од раководството на компанијата, декември 2018 г.

При псоетата на Прилеп на Премиерот Заев и вицепремиерот Анѓушев (4 април 2019 год.) рабоницте оставраиј  средба  и добија ветување дека наскоро нивните проблеми ќе бидат решени. Беше потенцирано дека за компанијата веже се има наједно двајца инвеститори, но до ден денес Еурокомпозит нема инвеститор .

Во прилепски „Еурокомпозит“  и оние кои останаа на работа ,60-тина  работници , и оние кои  заминаа како технолошки вишок – ниту на едните, ниту на другите не им се исполнети ветените барања. “Еурокомпозит“,која е во држава сопственост 100%, им должи на своите работниците над 700/800 илјади евра и има околу 2 милиони евра други обврски.


semm
Vivafarm
Farma Dolneni