CSS Template

Започна ликовната колонија „Дрен“

189

Во ликовното ателје на ЦК„Марко Цепенков“се одржува 11-тата „Ликовна колонија Дрен“. Уметниците 12 мина од Прилеп творат до 24 ноември.

На оваа традиционална ликовна колонија годинава се учесници:
Александар Џинго, Драган Верговски Алпи, Бојана А. Трпческа, Верче Николоска, Марта Макеска, Васил Костов, Тони Чатлески, Атанас Атанасоски, Давид Атанасоски, Дарко Талески, Методи Исков, Марјан Стојаноски.
– Колонијата допринесова за дружење на уметниците, а нивните дела ќе бидат дел од депото на Центарот за култура. Од минатати 10 години на колонијата, која започна од 2010 година, се создадени на 350 уметнички дела. Тие дела се од непроценливо богатство за Прилеп и за Македонија, вели Каролина Мицевска, лице за односи со јавност од Центарот за култура Марко Цепенков.
Ликовната колонија Дрен се одржува со финансиска поддршка на Министерството за култура.


Vivafarm