CSS Template

До 10 ти јуни учениците нема да се вратат во училишните клупи

155

До крајот на учебната година, наставата во основно и во средно образование учениците ќе ја следат онлајн. Ова значи дека учениците до 10 јуни нема да се вратат во училишните клупи.

Ова, го изјави министерот за образование и наука, Арбер Адеми, на прес-конференција, говорејќи за сетот образовни мерки коишто Владата ги донесе денеска на седница.

Државната матура, училишната матура и завршниот испит за оваа година се укинати, што значи дека учениците ќе добијат диплома за завршено средно образование со иста важност како и во претходните години.

На овој начин матурантите ќе можат да бараат работа или да го продолжат високото образование на факултетите.

Уписот на првачињата наместо во мај ќе почне во јуни, а списоците со запишани ученици училиштата ќе ги објават најдоцна до 15 јули.


Farma Dolneni
Vivafarm