CSS Template
Категорија

Култура

Изложба „Слободен влез – Free entry“ од Марија Трпеска

Во Ликовната галерија од ЦК „Марко Цепенков“ од денеска,  во 12.00 ч. ќе биде отворена изложбата „Слободен влез – Free entry“ од уметницата Марија Трпеска. Изложбата е прва од годинашната програма на ЦК  „Марко Цепенков“ поддржана од…

По повод патронот на библиотеката награди за вљубениците на книгата и пишаниот збор

ЈОУ Градска библиотека „Борка Талески“-Прилеп, го одбележa патрониот празник 2-ри март , денот на херојската смрт на Борка Талески и Лазо Филиповски- Лавски. По тој повод делегации од институцијата која го носи името на херојот,…

Наместо со претстава, низ фотографии одбележана 71 година од постоењето на прилепскиот театар

Денеска, театарот „Војдан Чернодрински“ - Прилеп, одбележува 71 година од формирањето. Годинава, одбележувањето на седумдецениското постоење, заради здравствената, корона криза, прилепскиот театарот го прослави со спуштена завеса. Повеќе…

Јана Ј. Ристески: Потребен е културниот менаџмент во Македонија

Центарот за современа ликовна уметност Прилеп, со Интернационалната ликовна колонија која е најстара во Југоисточна Европа, има за цел да ги одржи традиционалниот текови на уметноста во различни гранки но, и да биде авангарда за одредени…

Што содржи новиот број на списанието „Стремеж“?

Новиот број на списанието за литература, уметност и култура „Стремеж“  2 деновиве излезе од печат. Во рубриката Поезија во вториот број на „Стремеж“ за 2020 година се објавени нови песни од Васил Тоциновски, Слободан Беличански, Марина…

Прва самостојна изложба на прилепскиот уметник Кристијан Јованоски

Во Ликовната галерија на ЦК „Марко Цепенков“ утре, 23 ти декември од 12.00 часот ќе биде поставена изложбата „Ротации“ од  прилепскиот уметник Кристијан Јованоски.  На Јованоски ова му е прва самостојна изложба по дипломирањето. Уметникот…

Новогодишни наградни конкурси за основците

Пред крајот на годинава, креативните ученици, рецитатори, млади творци – поети или прозаисти, како и учениците кои имаат убав ракопис – краснопис, имаат прилика да учествуваат во Наградните конкурси на Градската библиотека „Борка Талески“…

ИН МЕМОРИАМ – Почина Златко Лашкоски, вљубеник во македонскиот фолклор, секретар на…

Денеска, ненадејно почина Златко Лашкоски, вљубеник во македонскиот фолклор, долгогодишен секретар на Фестивалот на народни инструменти и песни „Пеце Атанасовски“ во Долнени. Златко Лашкоски беше целосно посветен на успешно опстојување…

Мариово и Трескавец со филмот „Врба“ , во трка за најдобри филмски локации во Европа

Прилепската област каде што се снимаше „Врба“ влезе меѓу топ 5 во конкуренција со локации од 28 земји. Локацијата на Мариово и Трескавец е во финалистите за наградата „Најдобра филмска локација во Европа“ што ја доделува Европската мрежа…

Филмот ТИШИНА ќе ја претставува Македонија на фестивалот UNICA- за 2020 година

Филмот ТИШИНА на 49 тиот државен фестивал на непрофесионален филм освои златна награда ( Гран При), како и награда за најдобра камера и ќе ја претставува Република Македонија на фестивалот UNICA- за 2020 година. Претходно, филмот Тишина…