CSS Template
Категорија

Образование

(видео) Кога идејата е креативна одбележувањето на патронот останува запаметено – СОУ „Орде…

Денеска СОУ „Орде Чопела“ го бележи својот патрон празник, 79 години од загинувањето на херојот, Орде Чопела, кое име, со гордост го носи. Оваа година чествувањето на патрониот празник е во време на Ковид пандемијата, но одбележувањето не

Објавен конкурсот за упис во средните училишта, во Прилеп за дуално образование се вклучуваат 15…

Министерството за образование и наука го објави конкурсот за упис во средни училишта во учебната 2021-2022 година. Новина е што со новата учебна година ќе воспостави поголемата соработка со бизнис секторот во согласност со профилите кои ги

Патронот на ООУ „Страшо Пинџур“,одбележан пред новопоставената биста на херојот

Едно од најстарите основни училишта во општина Прилеп,  „Страшо Пинџур“ во село Мало Коњари, денеска го чествуваше својот патрон празник. Во чест на херојот, беше откриена новата биста, дело на скулпторот Марјан Стојаноски. Присутните

Еден милион евра за реконструкција на прилепската гимназија

Зградата на гимназијата „Мирче Ацев“ е најстарата училишна зграда во градот. Покривот на прилепската гимназија не е реконструиран од нејзината изградба. Токму, затоа со средства од Министерството за образование и наука, во висина од 14.

И, покрај притисоците матурантите го продолжуваат бојкотот

Во Прилеп, од вкупно пет средни училишта, учениците матуранти целосно ја бојкотираат наставата – велат преставниците од прилепскиот Сојуз на Средношколци. Барањата на средношколците, поради здравствена криза, е скратување на самата

Завршува зимскиот распуст за основците и средношколците

Последен ден од зимскиот распуст за 6.546 ученици кои ја следат наставата во основните, и за 3.133 ученици во средните училишта во Прилеп. Според Календарот за работа на основните и средните училишта во учебната 2020/2021 година,

Љубовта кон дизајнирање облека наградена на конкурсот ,,Јелена Крстиќ‘‘

Во СОУ „Ѓорче Петров“- Прилеп, со почитување на мерките за заштита од Ковид 19, беа доделени наградите, сертификатите и благодарниците на учениците - учесници реализираниот Конкурс ,,Јелена Крстиќ‘‘, на тема ,,Современа облека инспирирана

Започна учебната година, 660 првачиња во прилепска општина го имаа првиот училишен час

Во услови на примена на мерките за заштита од корона вирусот, денеска во општина Прилеп започна првиот школски час за 660 првачиња запишани во новата учебна година во 10 основни училишта. Правилата за следење на наставата за сите

Започнаа со работа прилепските градинки

Со почитување на сите протоколи, неопходни контроли на телесната температура при влезот, како и со обезбедени хигиено – здравствени предуслови во објектите, започнаа со работа прилепските детски градинки „Наша иднина“. Денеска воспитно…

Прилепчанецот Иван Јованоски, дел од бронзениот тим на Македонија на Европската јуниорска олимпијада…

Дека земјава има песпективни, талентирани информатичари покажа 4-тата по ред Европска јуниорска олимпијада по информатика (ЕЈОИ 2020), која од 2 до 6 септември се одржа како онлајн натпревар во Грузија, а македонската екипа освои бронзена…