CSS Template
Категорија

Економија

Јакимовска: Заедно можеме да направиме големи промени во заштитата на работничките права!

Менаџерскиот тим на текстилната компанијата „Комфи Ангел“-Прилеп одлучи, заштитата и почитувањетo на работничките права да претставува основна компонента на компанијата. Компанијата се насочува кон подобрување на сигурност и…

Компанијата Филип Морис Тутунски Комбинат Прилеп, доби нов директор

Иван Костиќ е новиот директор на Филип Морис Тутунски Комбинат Прилеп (ФМТКП) ДОО Скопје, компанија која е резултат на стратешкото партнерство на тутунскиот гигант Филип Морис Интернешнл (ФМИ) и Тутунски Kомбинат Прилеп (ТКП). Костиќ, кој…

Министер Хоџа: Ако има потреба од пролонгирање на откупниот рок, ќе реагираме со измени во законот…

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство ќе се вклучи во завршницата на откупот на тутунот, а за преземање на вишокот продукција од ланската тутунска реколта, ресорното министерство ќе иницира итни измени во законската…

Пет нови вработувања во локaлната самоуправа на Општина Прилеп

Локалната самоуправа на Општина Прилеп објави оглас во Агенцијата за администрација за вработување на нови пет државни службеници, чија нето плата се движи од 16.183 денари до 29.851. Се бара раководител, референт, советник и…

Националната платформа за женско претприемништво ќе делува за одржлив економски раст

Националната платформа за женско претпримништво, финансиран од ИПА Програмата (Програма за претпристапна помош) на Европската Унија за Граѓанско општество и медиуми, ќе ги интензивира дијалогот, структурната соработка и довербата помеѓу…

Кочоски: Западот не признава „јас можам се’ да работам“ !

Мотивот на младата популација да замине од Македонија во странство не е воден само од материјалните придобивки, многу повеќе е тренд, вели Зоран Кочоски генерален менаџер и сопственик на „Коузон“, компанија за посредување при вработувања и…

Укинување на царинските давачки – стабилност за текстилните компании

Се укинуваат царинските давачки за одделни суровини и репроматеријали како помош на компаниите. Со новиот владин Пакет 5 економски мерки за справување со последиците од КОВИД, Владата донесе одлука за укинување на увозните…

Сметководителите бараа продолжување на роковите за поквалитетни финансиски извештаи

Пролонгирање на роковите за поднесување на годишни сметки и финансиски извештаи преку законски измени на Законот за трговски друштва со цел подобрување на квалитетот на финансиското известување, да бидат дел од  економските мерки за…

И, во 2021 во фокусот на компанијата Комфи Ангел е човекот, неговата среќа и здравје!

По колективниот одмор за новогодишните и божиќните празници, работниот колектив на компанијата Комфи Ангел, оваа недела започна со работа со полн капацитет. „Ова е нова година, во која што, сигурно ќе имаме нови предизвици, година во…

Две минимални плати не се доволни за основните потреби од храна и за режиски трошоци во семејството

Најмногу пари едно семејство од четири члена, троши за храна и пијалоци, како и за плаќање режиски трошоци. Потребни се 14.149 денари за основни потреби за храна и пијалоци, а 8.547 денари само за подмирување на комуналните трошоци. За…