ПЕЛА YU хитови

ПЕЛА МАК забавно

PELA CAFE

ПЕЛА МАК народно

ПЕЛА YU фолк

CSS Template

Изложба на три циклуси на техничка и идејна концепција

522

Попладневно, (13.11.2020 /петок) во Ликовниот салон на ЦК „Марко Цепенков“ е отворена изложба на дела „Лунарно – Соларно, Камено – Метално, Клин“ од уметникот Дамјан Ѓуров. Изложбата е симбиоза на три циклуси преку техничка и идејна концепција.

Во циклусот Лунарно-Соларно се потенцира на потребата за симболичко доживување на светот и неговиот космоген карактер. Во овој случај, во рамки на соларниот систем. Како директен обликувач на менталниот светоглед и потребата од одговор на загатките. Додека пак во циклусот  Камено-Метално време се навраќам повеке на земскиот карактер и поопипливо ја доловувам земската и архаична димензија кај човекот,за на крај во последниот циклус Клин, на сосема различен пристап, а  сепак симболички, е соочуван човекот со егзистенцијалните проблеми и неговото присуство во општество.   Циклусите Лунарно-Соларно и Камено-Метално време имаат еден сличен пристап во начинот на кој се комбинираат матријалите и нивното спојување. Симболиката се проткајува низ делата од двата циклуси и преку спојувањето на матријалите и преку идејната концепција. Видно е изоставен фигуративниот приказ на човекот.  

„Во циклусот КЛИН авторот навестувам едно ново поглавје. Од технички аспект  во смисла на матријалната концепција, (мислам на комбинирањето на различни матријали)но и преку фигуративниот наративен приказ на анатомијата и самиот човек. Во целата оваа симболичка и историска вертикала, главниот чинител и создавач  е човекот и преку него продолжувам да ја толкувам мојата приказна (концепција).“-вели уметникот

Сите овие циклуси имаат за цел да се долови развојот на една мисла како во идејна така и во техничка смисла. 

“Овој начин на излагање  е исто така запознавање на пошироката публика со моето  минато творештво се со цел да се направи една мала ретроспекција.“-вели уметникот Дамјан Ѓуров

Vivafarm

Веб -страницата користи колачиња. Со клик на Прифаќам се согласувате со политиката на приватност и колачиња. Прифаќам Повеќе

error: