ПЕЛА YU хитови

ПЕЛА МАК забавно

PELA CAFE

ПЕЛА МАК народно

ПЕЛА YU фолк

CSS Template

ЈКП Комуналец – Прилеп: „Се враќаат долговите -наплата на услугите се зголеми “

933

ЈКП Комуналец за своето шест месечно работење дадеочет пред советниците на Советот на Општина Прилеп , но дирeкторот на ЈКп Комуналец Звонко Јованоски,своето излагање го изнесе и пред медиумит ,со цел да ја запознае и јавноста за работењето на претпријатието/

Тој  истакна дека наследил обврски по разни основи во вредност од околу 1 милион евра,односно 55.000.000, оо ден. ,но претпријатието со добро менаџирање  денес работи успешно

  Го исплативме  заостанатото ДДВ од 2017 год. во вредност од 2.400.000,оо ден. и камата за нередовно плаќање од 800.000,оо ден.  .  Тековното ДДВ за 2018год од 4.365.200 ден. и данокот од добивка во вредност од 1.640.020,ии ден. за 2017 год. се навреме  исплатени, без задоцнување и без плаќање на казнени камати што било практика.  Обврските кон добавувачите кои на 31.декември 2017 год изнесуваа 24.477.000,оо ден. во првото тромесечие од оваа година  се намалија на 22.381.562,ии ден, додека пак до второто тромесечие . изнесуваа 21.177.758,оо де. Денес  на 31.07.2018 год. се 17.613.239,оо ден.  По 10 години се исплатени  дел од додатоците од плата за вработените  и тоа: за К-15 ( Регрес за годишен одмор),за јубилејни награди, отпремнина за пензионери или вкупно  по овој основ  сме исплатиле  5.131.757,оо ден.

И покрај сите овие  вратени стари долгови, ЈКП,, Комуналец,, во овој шест месечен период издвои средства за инвестиции во вредност од  2 милиони денари, од кои,  набавивме нов трактор, канти за примарна селекција на  отпад,  контејнери за отпад од 1 и 5 м3, косилки“-рече диркторот на ЈКП Комуналец Звонко Јованоски

Наплатата  на сметките денска е 95% Се зголмила и  селекцијата на хартија, пет амбалажа и најлон, со што, претпријатието обезбедило повисоки приходи во однос на минатогодишниот квартал за 670.623,оо ден. Се зголемиле и фактурираните и неплатените услуги на Комуналец кон граѓаните и фирмите за  подигање на градежен шут, технолошки и индустриски отпад.Комуналец моментno има 350 вработени.

Инаку, вчера советниците од опозицијата  упатија многу прашања до дирeкторот н ЈКП Комуналец ,Звонко Јованоски . Тие прашаа „ Што со кучињаа скитници и како функционира шинтерската служба ?Кога ќе се уреди паркот кај нас.Ѓогдере.чија фонтана е затрупана со песок?Дали беа потребни нови времени вработувња за извршување на обврските  и услугите?Дали се чистат градските гробишта?Зошто не се уредува градската река и дел од малските парковски и детски  изгралишта?!

 

Vivafarm

Веб -страницата користи колачиња. Со клик на Прифаќам се согласувате со политиката на приватност и колачиња. Прифаќам Повеќе