ПЕЛА YU хитови

ПЕЛА МАК забавно

PELA CAFE

ПЕЛА МАК народно

ПЕЛА YU фолк

CSS Template

10% од лековите се фалсификувани, 50% се продаваат преку интернет

651

Безбедноста при употребата на лекови, фалсификувани лекови,  земање лекови. т. н.  „на своја рака“, купување лекови преку интернет,  се  закана за пациентите и јавното здравје, „бидејќи тие можат да предизвикаат понатамошни болести, хендикеп, па дури и  смрт..“ велат фармацевтите и лекарите

10% од лековите на глобално ниво се  фалсификувани,  50% од лековите се продаваат на интернет , 30 -60% од лековите со сомнителен кавлитет се продаваат во земјите во развој – фрапантни податоци за лековите  кои ги изнесе Здружението СЛАП (Сочувај Лекувај Асоцијација на Пациенти со црнодробни заболувања – СЛАП ),  по повод одбележување на Светскиот Ден за Солидарност на Пациентите, 7-ми декември  на едукативнот предвање  насловено БЕЗБЕДНИ ЛЕКАРСТВА И ЗДРАВСТВО ЗА СИТЕ .Предавчите, лекарот специјалист по семејна медицина,Македонка Зероска  и  фармацевтот Бранкица Москова ги информира присутните за  важност на правилното користење лекови,за  несакани ефекти од лекови, каде може да се пријават фалсификуваните лекови,каков треба да биде  односот лекар – пациент ,кои прав ги имаат  пациентите, кои прави ги имаат лекарите.

Во Р. Македонија, свесноста и едукацијата и кај  пациентите и кај медицинскиот персонал е на ниско ниво, кога е во прашање легитимитетот на лековите. Ако  бројката на пријави  и несакни ефекти од страна на лекарите и пациентите во 2001 год. била 173, во 2015 г. 547 пријави, во 2016 се пријавни само 45 случаеви, што говори дека интересот да не се реагира во сферата на заштитата на здравјето е загрижувачка. Пациентите и здравствениот систем не смеат да стравуваат поради ефтини лекови и слабата здравствена заштита .Затоа како здружение бараме за секој пациент да има  навремна тарапија, да нема злоупотреба на лековите, да се подигне нивото на одговрност кон сопственото здравје и да не се чека на  административни процедури, тендери и сл.,за набавка на лекови, бдијќи секоје задоцнување го доведува во прашање здравјето и животот на пациентот “- истакна Билјана Мирческа, Претседател на граѓанскот здружение СЛАП

Невладината  СЛАП  денеска делеше и едукативни флаери со единствена цел да им укаже на граѓните за важноста од користење на безбедни лекови за заштита на нивното здравје.

Vivafarm

Веб -страницата користи колачиња. Со клик на Прифаќам се согласувате со политиката на приватност и колачиња. Прифаќам Повеќе

error: