CSS Template

Еден час исклучени сите ТВ канали, освен МТВ

197

Кабелските оператори во земјава, попладнево од 18:10 до 19:10 ч. ги прекинаа телевизиските канали вклучително и македонските (освен МТВ) во знак на протест поради неодржливоста на сегашната правна рамка и наметнатите неуставни обврски.

Операторите се жалат дека се приморани на оваа непопуларна мерка поради наметнатите нови правила кои, според нив, се неприменливи,по што од 6 август ќе бидатпринудени  да ги изгасат каналите.

Ова се должи на измените на Законот за аудио и аудиовизуелни и медиумски услуги, што Собранието ги донесе на денот на распуштањето, по скратена и нетранспарентна постапка и без претходна јавна расправа. Операторите велат дека законските измени им наметнуваат обврска да гарантираат за авторските права на програми кои тие не ги произведуваат, туку само ги реемитуваат и за тоа да сносат материјална и кривична одговорност. Оваа законска обврска за операторите претставува состојба на виша сила и е неприменлива затоа што операторите кои реемитуваат програма не можат да имаат ниту контрола, ниту одговорност за тоа дали се регулирани авторските права за сите поединечни програми што ги создаваат и емитуваат телевизиите.


semm
Vivafarm
Farma Dolneni