ПЕЛА YU хитови

ПЕЛА МАК забавно

PELA CAFE

ПЕЛА МАК народно

ПЕЛА YU фолк

CSS Template

(Фото) Јубилеј за почит – 60 години од ООУ „Кире Гаврилоски – Јане” – Прилеп

1.851

Денес, училишното ѕвонче заѕвони во ООУ ,,Кире Гаврилоски -Јане” – Прилеп. Но, не  за редовните ученици, туку симболично, да го означи значајниот јубилеј на училиштето,  60 -сет години од формирањето и постоењето  на оваа воспитно- образовна институција во Прилеп. Првите генерации ученици билa во далечната 1960/61 учебна година.

Фотографија од наставничкиот колегиум во далечната 1950/51
Основно училиште „Кире Гаврилоски – Јане “ ( 50-тит години од минатиот век)


Во првите генерација ученици во учебната година 1960/61 бил и Добривој Настески, денеска по струка земјоделски инжинер. Toj,  заедно со неговиот брат, актуелниот директор од Гимназијата „Мирче Ацев„ -Прилеп , Диме Настески, кои исто така учел во ова училиште, ја посетија  училницата, која денес е реновирана и преуредена,во која Добривој  седнал на првата училиша клупа. Денес овој простор,оваа училница предизвика кај него наплив на емоции. При оваа средба ,чувствата измеѓани со радост,среќа и сеќавања сами навираат, а емоциите се преточуваа во  солзи, па несакјаќи на 67 годишниот  Добривој Настески солзите ми ги навлажнија очите , а гласто затрепери ,бидјеќи,тука на ова место  се вратија најубавите сликите,  сеќавањата на првите школски денови , спомените на неговата генерација, на неговото детство , на неговата учителка Катица Сурлаџиоска, строга, но принципиелна, посветена на правилно воспитување на учениците  …

Веќе 60 години секој први септември одѕвонува училишното ѕвонче. Оваа година поради состојбата со коронавирусот, нашето училишно ѕвонче заѕвони симболично само да им најави на учениците и да им даде надеж дека наскоро повторно ќе се вратат во училишните клупи и ќе се дружат со своите соученици и наставници. – рече при оваа средба директорка , Кети Стевананџија, која збируваше за почетоците на виспитно-работниот процес на училиште во далечната 1960 година, па се до денес.

 

Одбележувањето на 60 годишнината од постоењето на ООУ „Кире Гаврилоски – Јане“ беше надополнето и со прекрасниот гест на  поетот Филип Димкоски, кој на училиштето им подари вредни книги, книги од неговата баба, Лилјана Димкоска, која била некогашен професор по физика и математика во ова училиште.

„Јас , своите први школски денови, ги започнав во ова училиште. Во ООУ „Кире Гаврилоски- Јане“ се моите спомени од едно прекрасно детство, но и  спомените на една одлична генерација ученици со кои учев, и наставници кои ми го дадоа темелот на моето образование.Споменот на ова училиште и враќањето кон него е важен момент за мене, зашто во ова училиште не учев самој јас. Тука учеле сите од мојето семејство, генерации пред мене, мојот татко, чичко, а мојата баба била и професор по физика и математика, токму тука,  и им предавала на многу генерации ученици.  Денес,  нејзината стручна збрика книги им ги подарувам од се срце на училиштете , мал мој придонес за збогатување на библиотечниот фонд на училиштето, но и да им овозможиме на учениците да дојдат до одличени едукативни содржини, поврзани со овие природни науки.„- рече  Филип Димкоски 

 

Дел од книгите, Филип Димкоски му ги подари и на математичар Филип Темелкоски, ученик во ова училиште од IX1 одд , која ја има освоено Втората награда на државното првенство по математика. Димкоски му подари збирки на задачи од неговата баба Лилјана Димкоска  и на неговата менторка Ирена Аџиоска, наставник во ООУ „Кире Гаврилоски – Јане“

Целиот настан кој се одржа во почитување на мерките за заштита од пандемијата, и се одвиваше во училишниот двор ,заврши со прекрасната рецитација на Софија Оџаклиеска, ученичка од ООУ Кире гаврилоски Јане ,  од VIII 2 одд

што само посебе потврдува, колку талентирани и едуцирани генерации ученици создава ова основно училиште, кое  денес одбележа шест децении од неговото постоење

 

Активностите се дел од проектот „Поддршка на изборни реформи” на Владата на Швајцарија, имплементиран од Меѓународната фондација за изборни системи (ИФЕС). Искажаните ставови, мислења и содржини на овие активности не мора да ги отсликуваат ставовите на донаторот, проектот или имплементаторот #CHinMK

Vivafarm
Comments
Вчитување...

Веб -страницата користи колачиња. Со клик на Прифаќам се согласувате со политиката на приватност и колачиња. Прифаќам Повеќе