CSS Template

Патувачка изложба за страдањата од Првата Светска Војна на обичниот човек

329

Денеска во Музејот во Прилеп беше поставена изложба на фотографии, по повод „100 години од Првата светска војна“ во организација на Здружението на наставници по историја на  Македонија и Минстерството за култура .

Поставени се десет панели со фотографии од Првата светска војна во која е прикажан животот, страдањата, мобилизацијата, делувањето на обичниотчовек за време на Првата Светска Војната ,од македонскиот фронт , „А, целта е да не се заборават и да не се повторат овие ужасни  слики која војната ги носи“ – велат професорите по историја ,„а децата тоа најмногу треба да го запаметата“

Затоа и идејата е интерактивна! Панелите се презентирани од ученици, односно изложбата е нивна, а  тие истоврмено се  и кустоти ,и гледачи(посетители).

Ова е патувачка изложба, која минатата недела беше отворена во Битола,а Прилеп е вториот град каде е поставена.Изложбата ќе биде презентирана во сите градови во Македонија.


Vivafarm