CSS Template

Прилепчани во исчекување на резултатите од Инситутот за јавно здравје

2.817

„Сеуште немаме готови резултати од Институтот на јавно здравје -Скопје“ – ,писмено одговори  директорот на ЈЗУ Центар за јавно здравје-Прилеп , Драгица Николовска

А,како дошло до настанатата ситуација, родителите да се заболат од КОВИД-19  од синот и зошто тој не отишол да направи тестирање по враќањето од странство директорката тврди дека  потврдените лица на COVID -19, се вратил од Србија на 09.03.2020год.,  кога во Србија имало само еден потврден случај на корона вирус.  Во тој момент Србија,  беше категоризирана како земја со низок ризик и лицата кои се враќаа од таму, не подлежеа на мерки за самоизолација и здравствен надзор, што значи лицето немало обврска да се јави во Центарот за јавно здравје

 

„ Во моментов мапирани се сите контакти на потврдените случаи, а со добивање на нови позитивни резултати, епидемиолошкото истражување продолжува. Сите лица кои биле во контакт со првозаболените се во самоизолација и се ставени со решение од ДСЗИ под здравствен надзор„

Инаку, максимален број на скрининг тестови за пунктот во Општина Прилеп е 7 тестови на ден, во периодот од 8 до 14 часот. Закажувањето е преку „Мој термин,„ кај матичниот лекар. Пациентот на тестирањето со себе треба да носи документ за идентификација. Дополнителни тестови се прават по епидемиолошки и клинички индикации.

„По самоизолација од 14 дена, доколку лицата кои биле во тој период не развиле симптоми на болеста не се тестираат, продолжуваат со секојдневните приватни и професионални активности.“- одговри на новинарските прашања , М-р Драгица Николовска Директор на ЈЗУ Центар за јавно здравје-Прилеп

 

 

 


semm
Farma Dolneni
Vivafarm