CSS Template

Прилепските гимназијалци во чест на Гоце Делчев изработија видео проект

407

Во чест на големиот великан, борец за македонскаат кауза,  Гоце Делчев, кои денска на 4 мај загинува Баница пред 117 год.,  учениците од втора година во прилепската гимназија „Мирче Ацев“, по предметот историја, под менторство во професорот Кире Николоски, изработија видео проекти. Цел е да им се оддаде почит на македонските великани  Гоце делчев ,но и на  Пере Тошев и Солунските атентатори .Прилепските  Гимназијалци  потврдија колку треба да се почитува минатот и историјата на македонскиот народ, бидејќи тоа е и идентитетот на еден нација.

На 4 мај1903 година, загина Гоце Делчев,

Гоце Делчев, проект по историја, изработен од учениците Дора Јованоска и Виктор Костадиноски

 

Во 1912 година кај Дреновска клисура, убиен е Пере Тошев.

Пере Тошев, проект по историја, изработен од ученикот Мартин Видевски и Христина Видевска

 

А, кон крајот на април 1903 година, се случија и солунските атентати, настан кој силно одекна во европската и светската јавност кога  „Гемиџиите“ имаа за цел да го свртат европското внимание кон Македонија и да се издејствува создавање на Македонска држава.

Солунските атентатори, проект по историја, изработен од учениците Никола Димовски и Тамара Спасевска

Vivafarm
Farma Dolneni