CSS Template

Венци и цвеќе по повод роденденот на Гоце Делчев

364

Во Прилеп одбележани 146 години од раѓањето на Гоце Делчев. По повод 4 февруари, денот кога пред 146 години се родил македонскиот револуционер Гоце Делчев, денеска делегации од: Општина Прилеп, основното училиште „Гоце Делчев“ и здружението „НЕ-ИМА“ положија свежи цвеќиња пред спомен бистата во дворот на училиштето, оддавајќи му почит на великанот.

Ѓорѓи Николов Делчев, познат како Гоце Делчев е роден во Кукуш на 4 февруари 1872 година. Тој е македонски национален херој, учесник во македонското револуционерно движење, деец на Македонската револуционерна организација, идеолог, организатор и водач на македонското револуционерно националноослободително движење кон крајот на 19 и почетокот на 20 век. Во борба со турската војска, Гоце Делчев загина на 4 мај 1903 год во Баница, Серско, денешна Република Грција.


semm
Vivafarm
Farma Dolneni