CSS Template

Во карантин половина Македонија, забрана за одење на гробишта за Задушница

421

Комисијата за заразни болести донесе препорака, а Владата попладнево ја потврди со одлука, дека повторно се враќа полицискиот час, после нешто помалку од 10 дена од неговото укинување.
Тоа значи повторно полициски час: од четврток од 21 часот до петок до 05 часот наутро, а во петок, сабота, недела од 16 часот и до следниот ден до 05 часот наутро, за поголемиот дел од државата.
Градовите со најголем број на нови заболени, односно Скопје, Куманово, Штип и Тетово,  како и Боговиње, Теарце, Желино, и Јегуновце ќе имаат карантин – полициски час кој што ќе трае за продолжениот викенд, од утре, 4-ти јуни во 21 часот, до 5 часот во понеделник, 8-ми јуни.
Петок е неработен ден поради празникот Задушница, а од утре во 21 часот до понеделник се забранува посета на гробиштата на територија на целата држава, освен во случај на погреби.
Како главна причина за зголемениот број на нови заболени, а и кога ќе се земе во предвид поминатото време од укинувањето на полицискиот, се истакнува непочитувањето на мерките од одредени групи во истакнатите општини.
Како ќе се продолжи од понеделник не е одлучено, односно во понеделник ќе се знае дали ќе има уште полициски час и колку, а тоа ќе зависи и од бројките на нови заболени наредните денови.


Vivafarm
Farma Dolneni