ПЕЛА YU хитови

ПЕЛА МАК забавно

PELA CAFE

ПЕЛА МАК народно

ПЕЛА YU фолк

CSS Template

За потребите на земјоделството во прилепско поставени агрометеоролошки станици

669

Во селата Галичани и Канатларци, поставени се две агрометеоролошки станици за перманентно следење на временските прилики. Агрометеоролошката станица МЕТЕОБОТ има сензори за мерење на температурата и влажноста на воздухот, на воздушниот притисок, брзината на ветрот, на количествата врнежи, соларната радијација, влажноста на лист и сензор за мерење на температурата на почвата.

Метео податоците од одредената локација се обработуваат софтвер за модел на прогноза на болести, од каде што се добива навремена информација за почетокот, траењето и интензитетот на напад на поединечни болести или штетници за секоја култура посебно.Преку денот, станицата ја добива електричната енергија за работа преку соларен панел, а во текот на ноќта, работи на акумулаторска батерија. Агрометеоролошките станици се поставени во консултација со подрачната единица на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство од Прилеп.

Агрометеоролошките станици ги набави и ги постави Центарот за развој на Пелагонискиот плански регион со софтвер за земјоделски култури. Ова е во рамките на проектот „Иновациите во функција на унапредување на земјоделството во Пелагонискиот регион“.

Vivafarm

Веб -страницата користи колачиња. Со клик на Прифаќам се согласувате со политиката на приватност и колачиња. Прифаќам Повеќе