ПЕЛА YU хитови

ПЕЛА МАК забавно

PELA CAFE

ПЕЛА МАК народно

ПЕЛА YU фолк

CSS Template

Се’ си знаеме и пак им правиме штета

222

Искршени новасадените липи по булеварот ,,Гоце Делчев’’, накај автобуската станица, само говората за нас самите. Говарат за нашата негрижа за се што е надвор од нашиот двор. Говор за нас,за нашите постапки.Ќе речете,ех, сте се „фатиле за оваа тема -сркшрени дрво“. Да,но тоа само говри кавки луѓе сме, за нашата постапки. Дрвото се смета за симобол на животот, а садењето на ново дрво значи и раѓање на нов живот. Уништувањето на едно дрво значи и уништување на еден живот. Како Вие размислувате?

Не случајно, во некои средини постои традиција кога ќе се роди нов член во семејството да се посади дрво. Покрај директната придобивка на озеленување, можеби поголема придобивка,  е подигањето на јавната свест за заштита на животната средина. Е, сега комуналците,за оваа сосотјба ,  напишаа во прашална форма

„Знаеме ли што е зелена општина?
„Знаеме ли дека сите засадени дрвја го формираат мозаикот на зелена општина?„
„Знаеме ли дека Општина Прилеп е прогласена за најзелена општина од страна на Канцеларијата на Европската унија во Скопје?!

 

Ете се’ знаеме и повторно правиме штета. Оти нашата мисла е само една „Како да се уништи дрвото !„ И,пак за наш личен егоистички интерес. Некој поради тоа што нема паркинг простор простор, па ќе ја искрши младата фиданка, некој поради потреба нешто да уништи зараи лучни фрустрации, некој не му е грижа за опшестеното добро , оти  “тоја е вонземјанин„ и не припаѓа тука …сите со разни побуди  „Како да се уништи дрвото„. Во проделжение  Ви оставаме  ОТВОРЕН простор Ви да го дополните текстот „Зошто се уништуваат дрворедите? Зошто се уништуваат дрвјата?„

Ако така, било во минатата, ако дрвата биле „стари“ и поради таа причина треба да се сечат и уништуват,  немаше Охрид да се гордее со Чинарот!

Vivafarm

Веб -страницата користи колачиња. Со клик на Прифаќам се согласувате со политиката на приватност и колачиња. Прифаќам Повеќе