CSS Template

Дијаспората има рок до 11 март за пријавување за гласање

168
Avtokontrol1

Македонските граѓани од дијаспората има рок до 11 март, на полноќ, да се пријават за учество за гласање за престојните предвремени паралментарни избори во Македонија, закажани за 12-ти април 2020

Досега, (05 март) до ДИК (каде има апликација за пријавуање за гласање во дијаспорта) се пријавиле 2.418 избирачи.  Државната изборна комисија (ДИК) прифатила 2256 пријави. Одбиени се 29 пријави, а во обработка се 62 .

Најмногу прифатени пријави има од наши државјани од Германија , 432. Следуваат, Италија со 311 пријави, па Австралија со 239,  233 се од САД, а 202 се од Швајцарија.  Но, дали ќе има избори во дијаспората за да се организира гласањето, треба да се пријават 6.700 гласачи, а во местата за гласање да има пријавено над 10 избирачи.

Ако се организира, гласањето за дсијаспорта, тоа  ќе биде на 11-ти април.


semm
Vivafarm
Farma Dolneni