CSS Template

(Видео) Чулев од Прилеп: МВР поднесе кривични пријави против раководители на државни фирми

607

Министерот за внатрешни работи, Наќе Чулев денеска во посета на Одделението за внатрешни работи Прилеп. На прес конференцијата тој информираше дека полицијата поднела 2 кривични пријави до Основото јавно обвинителство против раководства на прилепски фирми во државна сопственост.
Според Чулев,  ОВР Прилеп, по пријава на вработени, поднело кривична пријава до ОЈО Прилеп за директорот на „Еурокомпозит” Златко Граороски и за неговиот стручен советник Васил Коцев.

Кривична Пријава, Злоупотреба на службената положба и овластување 25.06.2020

Денес остварив работна средба на Одделението за внатрешни работи од Прилеп. Во рамки на работниот состанок ракодството на ОВР Прилеп ме информираше за кривична пријава која полициските службеници ја поднеле до Основното јавно обвинителство.Кривичната пријава e поднесена против раководството на Еурокомпозит од Прилеп, претпријатие кое е во државна сопственост и истата се однесува кривично дело злоупотреба на службената положба и овластување од страна на директорот Златко Гроароски и неговиот стручен соработник Васил Коцев. Имено, тие со намера да извлечат пери од сметката на фирмата без консултација со службите во правното лице и одборот на директорот пристапиле кон наводна реализација на договор во вредност од 1.725.000 евра за испорака на 15.000 рударски шлемови за фирма во Гана и по цена повеќекратно повисока од реалната. Конкретниот договор за извршување на услугите не е евидентира во архивата на претпријатието и целосната коресподенција се одвивала прек приватните е-маил адреса на одговорните лица во претпријатието.

Posted by Наќе Чулев on Четврток, 25 јуни 2020

Кривична пријава за злоупотреба на службената положба има и во ЈП „Црн Бор”.

Кривична пријава, злоупотреба на службена положба – Македонски шуми

При денешната посета на Прилеп ја информирав јавноста за кривичната пријава против три лица и тоа раководителот на ЈП Македонски шуми ПШС ,,Црн Бор,, Прилеп, К.Б и двајца референти Р.Л И К.М. Истите со пречекорување на границите на своите службени овластувања, односно со неизвршување на својата службена должност и со пропуштање на должен надзор овоможиле извоз на 157 метри кубни огревни дрва – прва класа, а издале испратници спротивно на договорот за купопродажба на огревни дрва, како остатоци во сеча – отпад со што нанеле штета во буџетот на јавното претпријатие.

Posted by Наќе Чулев on Четврток, 25 јуни 2020

 


semm
Vivafarm
Farma Dolneni