ПЕЛА YU хитови

ПЕЛА МАК забавно

PELA CAFE

ПЕЛА МАК народно

ПЕЛА YU фолк

CSS Template

СОУ Наум Наумоски Борче – домаќин на INTERCOOL COOKING за готвење јадења од традиционалните кујни

Утре, сабота, сите во Крушево!

1.210

Дојдоа од Романија, Бугарија и Турција, ученици и нивните ментори, како гости на учениците од  угостителско – туристичката струка на СОУ Наум Наумоски Борче – Крушево, како дел од заедничкиот проект за Бизнис креативност( Business creativity“ ), насловен „ INTERCOOL COOKING” во рамките на Еразмос плус (Erasmus+)  програмата. Целта е да се поттикне креативноста на младите во образованиот систем и да  се разменат идеи и искуства, но и можност да ја вкусите романската, бугарската и турската кујна. И, започнаа ….

Гостите пристигнаа попладнево,  и заедно со домаќините, веднаш се фатија со работа. Се ставија престилките и куварските капи, печките се запалија, намирниците пристигнаа, тавите и приборот за готвење се распосла во просторот каде што учениците од СОУ Наум Наумоски Борче, ја обавуваат секојдневно праксата во туристичко – угостителската струка. Со тоа  „БИТКАТА„ ВО ГОТВЕЊЕ ЗАПОЧНА!

Секоја група ќе готви и презентира јадења од својата традиционална кујна,  ќе се готви и печи до вечер  (ПЕТОК). Веќе утре, (САБОТА) се продолжува со „финиширање„ на јадењата,  кои ќе треба да бидат добро аранжирани,  а ќе содржат предјадење, главно јадење,  десерт (торти и слатки),  салати и други традиционални додатоци, кои ќе ги подготват  вредните и умешни „готвачи- креативци“ , учениците со своите ментори од државите кои доаѓаат. Но,  ќе се  „РАБОТИ „ и ќе се проба и домашната, македонско – влашката кујна, која ќе биде посебно изненадување за дегустаторите!

ДЕГУСТАЦИЈАТА, е закажана за утре, во 18,оо часот, во Крушево на плоштад,  каде ќе бидат изложени сите јадења и  каде како дегустатори се  поканети сите крушевчани, сите добронамерници, посетители и гастрономи, за да се ужива во вкуснте традиционални кујни од Турција, Бугарија, Романија и Македонија изработени од младите кувари и нивните ментори.

„ Целта е заедничко дружење, запознавање со  куварските вештини и традиционалната храна од различните кујни, размена на искуства за  подобрување на угостителско -туристичката дејност, како и меѓусебна соработка  и квалитетна имплементација на проектот кој ги спојува децата од различни држави„ – изјави директорот на СОУ Наум Наумоски Борче, Снежана Миленковска која ги запозна гостите со училиштето, активностите и тековните проекти во училиштето и за целосниот секојдневен процес на одржување на наставата во ова училиште!

 

Vivafarm

Веб -страницата користи колачиња. Со клик на Прифаќам се согласувате со политиката на приватност и колачиња. Прифаќам Повеќе

error: