ПЕЛА YU хитови

ПЕЛА МАК забавно

PELA CAFE

ПЕЛА МАК народно

ПЕЛА YU фолк

CSS Template

Мурали на значајни два лика ќе красат два ѕида во Прилеп

2.111

На ѕидот кај одделението за имотно- правни работи, уметнииците од Центар за современа ликовна уметност – Прилеп  започнуваат да го креираат првиот, од двата најавени мурали, кои ќе го красат Прилеп – мурал со ликот на романописецот, Стале Попов и лингвистот, Блаже Конески.

Станува збор за проект насловен „Уличната уметност, можност за реактуелизација и презентација на дејноста и делата на нашите истакнати домашни дејци – поетот и лингвист Блаже Конески и писателот романописец Стале Попов“ во организација на филмската продукција Дрим Фактори – Скопје, во соработка со здружението Центар за современа ликовна уметност-Прилеп, поддржен од Влада на Македонија. Со овој проект е предвидена реактуелизација и презентација на дејноста и делата на наши истакнати домашни дејци – поетот и лингвист Блаже Конески и писателот романописец Стале Попов.

„Ова е еден од начините за реактуелизација на наши познати дејци од разни области, е токму и уличната уметност, нов начин на културно изразување и консумирање на културниоиот производ кој повторно ќе ги актуелизира и направи атрактивни и секако, разбирливи и достапни за новите генераци и нашите големи истакнати имиња„.-велат уметниците

Идејното решение и изведбата на муралите се на познатите академски ликовни уметници Сања Јездиќ, Ферди Булут и Александар Џинго.

Сликарските активности организирани од Ценарот за современа ликовна уметност секогаш имаат извонреден творечки амбиент, а овозможуваат и експериментирања и истражувања со цел да се дојде до нешто ново, што ќе се вклучи во општите сликарски токови и ќе биде дел од светската современа ликовна уметност. Оттаму велат:

„Уличната уметност е се повеќе присутна околу нас, не самозаради фактот дека крајниот производ претствавува зачудувачка форма на уметнички израз,тоа е патување што се случува на улиците каде создавал уметникот. Уметничките дела што се појавуваат на ѕидовите низ повеќе градови во светот  достигнаа највисок врв на интерес и постигнаа автентичност и обележје на многу градови. Уличната уметност сега живее и во  виртуелните заедници, виртуелните јавни дискурси и неодамна стана предмет на присвојување од популарната култура и главната симболика на современоста. Уличната уметност е одличен начин да се промовира една урбана средина, еден модерен град, но исто така одлична можност да се даде и нота на препознатливост и уникатност на самиот град, како и преку истата да се презентираат и реактуелизираат познати и признати дејци од нашата историја. Едно дело улична уметност може да го трансформира предметот на кој се појавува, но може да ја трансформира и целата локална заедница во која престојува. Уникатен начин да се одбележи и главната цел 30 години независностна нашата држава. Реактуализацијата како процесо безбедува одржливост и континуитет на целокупното културно наследство, доколку се искористат медиуми и техники за модерно прикажување и заживување на лица, дела, настани.„ велат од Ценарот за современа ликовна уметност – Прилеп

Vivafarm

Веб -страницата користи колачиња. Со клик на Прифаќам се согласувате со политиката на приватност и колачиња. Прифаќам Повеќе