CSS Template

Одбележана 75 годишнината од смртта на прилепскиот народен херој Кузман

312

Денеска,членови од прилепската организација на Сојузот на борци и подржувачи на НОБ, заедно со  преставнициод СОУ „Кузман Јосифоски – Питу“ – Прилеп  ја одбележаа 75-та годишнина од смртта на народниот херој, Кузман Јосифоски-Питу, еден од организаторите на антифашистичкото движење. Делегации од Општина Прилеп, Сојузот на борци, СОУ „Кузман Јосифоски – Питу“, здруженија и граѓани утрово
положија свежо цвеќе пред спомен бистата во Алејата на народните херои и пред споменикот на Кузман Јосифоски – Питу во центарот на градот и на бистата на херојот во училиштето  Кузман Јосифоски-Питу. Во рамки на одбележувањето на партониот празник, СОУ кое го носи името на патронот  организира дебати , квиз натпревар за „финасиска писменот“, литераурно читање и Свечена академија  во театарот „Војдан Чернодрински со осврт кон богатата револуционерна биографија на херојот, рецитали и песни за да му оддадоа достојна почит на првоборецот Кузман

Инаку, Кузман Јосифоски – Питу (Прилеп23 јуни 1915 еден од главните организатори

Родната куќа на Кузман Јосифоски-Питу во Прилеп

на антифашистичкото движење (19381941) и на НОБ во Македонија (19411944).Бил прогласен за народен херој на Југославија на 2 август1945 година, како еден од првите борци од Македонија кои го добиле тоа одликување (заедно со Стеван Наумов – СтивОрце НиколовСтрашо ПинџурХристијан Тодоровски – Карпош и Мирче Ацев). Поради својата неуморна народно-ослободителна дејност многу луѓе го нарекуваат Гоце Делчев на НОБ (Вториот Гоце Делчев).

 


Vivafarm