ПЕЛА YU хитови

ПЕЛА МАК забавно

PELA CAFE

ПЕЛА МАК народно

ПЕЛА YU фолк

CSS Template

Развојот на економијата е во дигитализацијата

524

Он лај понудата и продажбата ,презентацијата и промоцијата, вклученоста на интернет, на социјалните мрежи , се новите трендови во развој на економијата и опшеството. Дигиталните и мобилните технологи се неминовност за економски развој , смтаат европските економски експерти – професори, кои денеска и утре ќе дебатираат на Економскиот факултет во Прилеп , на конференцијата повод 60 години од постоењето на Економскиот факултет-Прилеп,на тема „Дигитална трансформација на економијата и општеството: обликување на иднината“

Новите економски тренодви имаа повеќе предности од колку недостатоци, и теи неминовно ќе доведат до намалување на сиромаштијата .Денес сме сведоци  на економските активности што се резултат на милијарди онлајн конекции коишто секојдневно се случуваат меѓу луѓето, бизнисите, податоците и процесите, велат експертите. Иновациите на производи (стоки и услуги), променливата структура на трошоците и намалувањето на бариерите за влез драстично ја менуваат индустриската структура и бизнис моделите.

Експерите сметаа дека токму дигиталицацијате ќе извлечи многу луѓе од каџите на сиромаштија и ќе прдонесе за развј на опшествот, бидејќи токму дигитализацијата продуцира голем потенцијал за ангажирање и вработување на млади луѓе. Податоците говора  дека 60% од глобалниот БДП ќе биде дигитализиран до 2022 година.

Меѓународна конференција, во организација на Економксиот факултет –Приелп има за цел на едно место да ги собери претставниците од академската заедница и бизнис секторот за да ги споделат своите знаења, информации, искуства и резултати од истражувањата, и со своите дискусии и идеи, да понудат решенија за низа проблеми и да придонесат кон креирање на адекватни политики.На Економскито факултет –Прилеп на конференцијата се престаавени трудови од над 150 автори од 10 различни држави: од Велика Британија, Финска, Хрватска, Турција, Бугарија, Србија, Романија, Босна и Херцеговина, Косово и Северна Македонија. Работниот дел на Меѓународната конференција  започна со пленарна сесија, на која што, со своите говори  настапија тројца еминентни професори: Сара илијамс од Обединетото Кралство , Небојша Стојчиќ од Хрватска и од Турција, Расим Јилмаз.

 

Vivafarm

Веб -страницата користи колачиња. Со клик на Прифаќам се согласувате со политиката на приватност и колачиња. Прифаќам Повеќе

error: