CSS Template

Стеријовска: Ќе се засадуваат по 2 милиони дрвца годишно

100

„Ветувањата на Миле Талески и Илија Јованоски за еколошки чист Прилеп останаа само зборови напишани на хартија. Ветуваа целосна гасификација на Прилеп, а од сето тоа си направија само јавно претпријатие, иако не е изградена ниту примарната гасификациона мрежа.
Ветуваа и изградба на фабрика за рециклирање на отпад и производство на биогас, покривање на коритото од Дабничка река, пошумување на ридовите околу Прилеп, подземни контејнери, како и неколку десетици микроакумулации, но денеска сме сведоци дека не реализира буквално ништо од ветеното – рече Ирена Стеријоска Локвенец, кандидат за пратеник на ВМРО ДПМНЕ при ИЕ 4

Ќе се засадуваат по 2 милиони дрвца годишно во планинските и 500.000 во градските средини

Ветувањата на Миле Талески и Илија Јованоски за еколошки чист Прилеп останаа само зборови напишани на хартија.Ветуваа целосна гасификација на Прилеп, а од сето тоа си направија само јавно претпријатие, иако не е изградена ниту примарната гасификациона мрежа. Ветуваа и изградба на фабрика за рециклирање на отпад и производство на биогас, покривање на коритото од Дабничка река, пошумување на ридовите околу Прилеп, подземни контејнери, како и неколку десетици микроакумулации, но денеска сме сведоци дека не реализира буквално ништо од ветеното.За разлика од патолошките лажговци политичари од СДСМ, за идната Влада на ВМРО-ДПМНЕ справувањето со загадувањето и обезбедувањето на чиста животна средина ќе биде еден од главните приоритети.Во програмата насловена како “Проект Обнова” на Македонија, предвидуваме низа мерки и проекти со конкретни рокови, кои значително ќе ја променат сликата во поглед на заштитата на животната средина и проблемот со загадениот воздух.Ќе формираме централно инспекциско тело кое ќе има зајакнати капацитети и ингеренции на делување.Предвидуваме засадување на 2 милиони садници годишно во руралните и планинските предели, како и 500.000 во урбаните градски средини. Секое семејство најмалку еднаш годишно ќе има можност да добие садница и да ја засади на локација по сопствен избор, во својот двор или на јавен простор.При донесувањето на урбанистичките планови ќе биде предвидено да постои најмалку 30% зеленило на ниво на маало.Во првите 100 дена од формирањето на Владата ќе основаме фонд за животна средина во кој ќе се слеваат средствата кои граѓаните и фирмите ги уплаќаат како еколошки такси и надоместоци за животна средин. Со ова, ќе се обезбедат средства со кои сериозно ќе може да се работи на справување со проблемот на загадената животна средина.Ќе воведеме едукација на најмладите за значењето на животната средина, каде нашите најмали ќе учат надвор од училницата како треба да се однесуваат и да ја почитуваат природата.Владата на ВМРО-ДПМНЕ во првите 100 дена ќе спроведе ефикасна и безусловна забрана на увоз на опасен отпад.Исто така, во рок од 3 години ќе се воспостави систем за примарна селекција на отпад на ниво на целата држава во соработка со единиците на локална самоуправа.Ќе продолжиме со изградба на пречистителни станици на територијата на целата држава и соодветен третман на урбаните отпадни води.Денеска исто така сакаме да ја информираме јавноста дека Општинскиот Комитет испрати официјално писмо до Евроамбасадорот Самуел Жбогар и канцеларијата на Европската Унија, со кое ги информираме за нашата загриженост околу функционирањето на пречистителната станица во Прилеп.Видео материјалите кои ги поседуваме покажуваат дека станицата наместо технички исправна вода деновиве испушта фекалии во коритото на градската река.

Posted by ОК на ВМРО-ДПМНЕ Прилеп on Четврток, 02 јули 2020

 

 

 


semm
Vivafarm
Farma Dolneni