CSS Template

Утре се отвораат границите, само во четири земји граѓаните можат да се движат без обврска за прикажување на тест и карантин

412
Avtokontrol1

Утре, 26.06.2020 е датумот кога конечно ќе се отворат гранците низ државата.  Без приложување на негативен тест или пак државен карантин граѓаните ќе можат слободно да се движат во Србија, Албанија, Косово и Турција.

Во вторник, врз основа на препораките на Комисијата за заразни болести, 1 јули ќе бидат отворени за сообраќај и Меѓународниот аеродром Скопје и Аеродромот „Св. Апостол Павле“ во Охрид.

Со одлуката за целосно отворање на границите на земјава, македонските државјани ќе можат слободно да патуваат вон границите без обврска за негативен ПСР тест и задолжителен 14-дневен карантин при враќање во земјава. Сепак, со исклучок на Србија, Албанија, Косово и Турција, оваа обврска останува за влез во некои земји во регионот и во ЕУ-членките.

За патување во Бугарија и Грција ,како земји членки на ЕУ важат насокоите дадени од ЕК за отворање на границите од 1 јули, годинава. Оваа одлука членките на Унијата треба повторно да ја разгледаат, утре ,поради растот на бројот на заболени во земјите во регионов.


semm
Farma Dolneni
Vivafarm