CSS Template

Утре во штрајк и прилепските културни работници

344
Avtokontrol1

Утре, ќе штрајкува културата. Предупредувачкиот еднодневен штрајк, кој за утре 24 декември, го најави СКРМ, ќе се одвива во установите од културата каде што вработените ќе бидат на работните места, но нема да ги извршуваат обврските.

За утре, 24-ти декември, се откажани сите културни активност. Во салата на прилепското кино „Мистон„ нема да се одржи најавениот годишен концерт на пејачката  група на здружението „Преродаба “ .

Штрајкот е резултат на не потпишувањена  колективениот договор за кој културните работници преговараат речиси повеќе од две години и за кој континуирано се добива ветувања од Владата и Минситерството за култура дека ќе биде потпишан, најпрво до крајот на 2018, а потоа до крајот на 2019 година. „Вработените во културата се речиси 15 години без социјални права, со огромни разлики во платите и субјективна валоризација на трудот, ,соопшти СКРМ кој во октомври организираше и протестен марш „Колективен сега!”.


semm
Vivafarm
Farma Dolneni