CSS Template

(видео)Човечкиот фактор причина за пожари во прилепско

278

Пожарите во прилепско локализирани,но се суште под контрола на ТППЕ- Прилеп

Пожарот во атарот на с. Дабница, кој избувна вечра попладене  во 12,оо ч. веќе е локализиран. Гореше борова шума ,смрека и ниско стеблеста шумаа.Во опсност беа ставени и објектите,викенд куќичките  кој се наоѓаат во тој дел. Од ТППЕ-Прилеп вчера апелираа до сопствениците на викенд куќите да се вклучат во заштита на своите објекти и да го спречат ширењето на пожарот. Од пожарот кој беснееше неколу часа се зафати околу  3 хектари површина, но благодарение на брзата интервенција на ТППЕ  -Прилеп, со помош на екипи од Македонски шуми „Црн Бор“ – Прилеп,  пожарот е ставен во котрола ,а викенд населбата не е зафатена од пламените јазици

Паралелно со овој пожар, во атарот на с.Штавица,кај месноста „Марулски уши“ и во атарот на с. Зрзе, исто така избувна пожар, попладнето

Пожарот кај  с.Зрзе (кој избувна во 15.оо ч и е локализиран кај 20.40 ч) е над манстирот, но нема опасност да биде загрозен манстирскиот комплекс.Пожарот поради не пристапност на теренот, се уште е во можна фаза на активност ,па токму поради тоа,утрово од 4,оо ч. екипите на ТППЕ-Прилеп се на терен за да ја следат ситуацијата.

Пожар има и во с Стровија, Општина Долени ,каде две екипи од ТППЕ се на терен.

„Шумские пожари, кои деновиве се појави на територијата на Општина Прилеп, се намерно предизвикани.Причинител е човечки фактор, зашто нема природни причина за нивно појавување во овој временски период“  –  вели командирот од ТППЕ- Прилеп, Виктор Стојчески  и неговиот помошник Методија  Николоски.Тие апелира до граѓантие  кои се движат во шума да внимаваат, зашто пожарите во ризик ги ставаат и шумите,  и човекот.


Vivafarm