9.1 C
Прилеп
петок, 18 април, 2025
Пела Радио

(ВИДЕО) Пелистерски овчи производи -сирење со посебен квалитет

Во битолското село Трново, Мандра Пелистерски овчи производи опстојува 8 години. Семејната традиција продолжила со производство на квалитетно бело, биено сирење, кашкавал и Пекорино. Меракот за преработка на млеко прераснал во семеен бизнис, велат од оваа мандра надалеку прочуена по специфичниот вкус на сирењето кое го добива од пашата на овците на потпелистерскате ливади. Покрај тоа начинот на преработка има главна улога при производството на екстра квалитетно сирење.

– Околу 16 години имам работено по млекари. За кашкавалот имам учено во Грција, Пекориното во Скопје го учев од Италијанец. Пекориното зрее 8 месеци на температура од 18 до 20 степени целзиусови. Додека трае процесот се чисти, а потоа се сече на триаголници и се вакумира. Потоа зрее на 12 степени температура уште 4 месеци. Значи целиот процес е 1 година, под година дена не го продаваме, затоа што го нема тој вкус што треба да биде, велат од Мандра Пелистерски овчи производи.

 

Би можело да ве интересира

Ѓорѓиевска: Никогаш не помислував дека ќе се искачам на Хималаите(ВИДЕО)

Пела Редакција

Анализа: Младите би се вратиле доколку имаат подобри услови за живот, а не е клучна висината на платите

Пела Редакција

Прилепчанецот Ацески награден за најдобра фотографија

Пела Редакција

Порталот ПелаМК користи колачиња за да го подобри вашето искуство. Можете да се откажете во секое време. Прифаќам Повеќе