20.6 C
Прилеп
среда, 16 октомври, 2024
Пела Радио

(ВИДЕО) Пелистерски овчи производи -сирење со посебен квалитет

Во битолското село Трново, Мандра Пелистерски овчи производи опстојува 8 години. Семејната традиција продолжила со производство на квалитетно бело, биено сирење, кашкавал и Пекорино. Меракот за преработка на млеко прераснал во семеен бизнис, велат од оваа мандра надалеку прочуена по специфичниот вкус на сирењето кое го добива од пашата на овците на потпелистерскате ливади. Покрај тоа начинот на преработка има главна улога при производството на екстра квалитетно сирење.

– Околу 16 години имам работено по млекари. За кашкавалот имам учено во Грција, Пекориното во Скопје го учев од Италијанец. Пекориното зрее 8 месеци на температура од 18 до 20 степени целзиусови. Додека трае процесот се чисти, а потоа се сече на триаголници и се вакумира. Потоа зрее на 12 степени температура уште 4 месеци. Значи целиот процес е 1 година, под година дена не го продаваме, затоа што го нема тој вкус што треба да биде, велат од Мандра Пелистерски овчи производи.

 

Би можело да ве интересира

Донација на ЛАГ АГРО ЛИДЕР и СОЛАР Македонија за СОУ “Орде Чопела” – Прилеп

Пела Редакција

Револуција се крева со мотика, а не со оружје!

Гордана Цветаноска

(Видео) Че има Прочка и че дефилираат над 500 маски

Елизабета Филипоска

Порталот ПелаМК користи колачиња за да го подобри вашето искуство. Можете да се откажете во секое време. Прифаќам Повеќе