Уредува Јасмина Трајкоска, фармацевт
Стара индиска поговорка вели „се’што е добро може да се најде во ѓумбирот”.
Денес ѓумбирот ни е и повеќе од достапен, а нам ни останува да ја искористиме неговата магија како храна и лек,независно која форма ќе ја избереме ( свеж корен, во прав или кристализиран). Сепак доколку можете да бирате секогаш одлучете се за свеж корен.
Ѓумбирот има специфична арома,остар и пикантно лут вкус кој го издвојува од другите зачини.Во својот хранлив состав ѓумбирот содржи витамин Ц,калиум,железо,калциум и магнезиум.
Како правилно да се чува ѓумбирот?
Бидејќи свежиот ѓумбир многу брзо се суши,се препорачува да се чува на суво,темно и ладно место во стаклена тегличка.
За што се можеме да го користиме ѓумбирот,покрај како зачинска билка:
* Го намалува високиот холестерол и ја зголемува циркулацијата,
* Ја намалува подуеноста на стомакот,ја обновува цревната флора и овозможува правилна работа на дигестивниот систем,
* Ублажува главоболка,мигренозни и менструални болки,
* Против гадење и повраќање,
* Го намалува стресот,ја зголемува енергијата,концентрацијата и помнењето,
* Помага при лекување на болно грло,настинка,грип и го зголемува имунитетот,
Доколку можете грицкајте тенки свежи резанчиња ѓумбир или едноставно подгответе си чај. По желба додате си и лимон кој ќе го надополни вкусот.
Едноставно уживајте во магијата на ова азиско растение и постигнете си благосостојба на организмот,чувствувајќи се позитивно и енергично.