CSS Template

Минијаторни куќи за (Не)заборав на Емил Димоски

536

Прилепчанец, ракотворецот Емил Димоски со природни материјали изработува минијатурни копии од стари македонски куќи и така ги чува од заборав. Некој се сместени во грне или лејка, а други се поставени во вид на 3 Д поставка со фотографија и дополнување од природни материјали како додаток за автентичноста. Димоски, инспирациите ги црпи од македонската култура и традиција, пред се од руралните средини, така што автентично ги прикажува старите македонски куќи, доловувајќи го и начинот на живот во нив.

Емил Димоски, инаку е наставник по физика, а изработката на макети е негово хоби. Минијатурните куќи ги изработува од истите материјали од кои во старо време се граделе куќите.
Првата изложба Димоски ја имаше во Битола насловена „Заборав“, а втората (Не) заборав и прва во неговиот роден Прилеп. Изложба ќе биде отворена в петок, на 18-ти мај во 20.30 часот во галерија„Борко Лазески“-ЦК „Марко Цепенков„.
Радио Пела е медиумски покровител на оваа несекојдневна, автентична изложба во која ракотворецот Димоски се обидува да ни го пренесе македонскиот бит преку археологијата, етнологијата и фолклорот.


semm
Vivafarm
Farma Dolneni