CSS Template
Категорија

EKO EXO

И, Прилеп се гуши

Од почетокот на јануари Прилеп  во неколку денови според апликацијата Мој воздуј покажа зголемена среднодневна концентрација на отровните ПМ 10 честички, особено во вечерните часови.( Во една календарска година, според светските здравствени…

Сопствена микро клима создава австралиската огнена катастрофа

Пожарите во Австралија сега се толку големи што создаваат свои временски услови, своевидна микро клима која дополнително ја отежнува состојбата. Облаците од чад се толку гломазни и моќни, така што создаваат гигантски грмотевици и огнени…

Прилепски Комуналец се поднови со модерна преса за балирање на отпад

Во ЈКП,,Комуналец“ - Прилеп започна со работа автоматската преса за пресирање и балирање на сите видови стара хартија, картон, отпад од графичката индустрија, отпадни материјали од индустриското производство, лименки, боци. Вредноста на…

Платнените торби се враќаат на „голема врата“

Пластичните кеси нема да бидат бесплатни и ќе се продаваат најмалку за 10 денари. Ова се предвидува со измените на неколкуте закони за управување за отпад во кој се допрецизира производството и дистрибуцијата на кесите за пазарење, што…

Масовна еко акција – „административците“ ја чистеа прилепската околина

Прилепските “административци“, државни службеници, денеска ги засукаа ракавите и се вклучија во еко акцијата на граѓанското здружение „Не биди ѓубре“, како начин за одработување на неработниот ден 2 јануари. Во  Прилеп  се чистеше на…

Администрацијата ќе чисти во сабота на повеќе локации

Под мотото „Администрацијата чисти“, во сабота на 14 декември, Општина Прилеп и ЈКП „Комуналец“ ќе спроведат голема акција за чистење на градот и поблиската околина. Ќе бидат вклучени над 500 административци вработени во државната…

Прилеп: 6 мерни станици, за 6 месеци – проба за мерење на аерозагаденоста

Веќе се поставени 6 мерни станици, на исто толку локации во Прилеп, за мерење на загаденоста на воздухот. Пилот, или пробниот период е во траење на 6 месеци - до кога треба да се утврдат локациите, да се испита начинот на работа на новиот…

Пакомак и Шпаркасе Банка донираа детско игралиште за Прилеп

НАЈ Еко општина за 2018 година’ ,Општина Прилеп , доби донација од Шпаркасе Банка Македонија и „Пакомак“, ново детско катче, детско игралиште ,  поставено како нов еко елемент во Паркот на револуцијатана, за огрмоно  задоволство на децата.ѐ…

(фото) Комуналците во акција на кастрење на дрворедите

ЈКП,, Комуналец,, - Прилеп, започна со кастрење на дрвјата низ парковите,  а ќе продолжи и со есенско кастрење на дрворедите. Воедно, комуналците работат и на целосно сечење на стари проблематични дрвја по проценка и издадено Решение од…