CSS Template
Категорија

Радио емисии

Со нутриционистички совети вашето тело на добра пат да се промени

Начинот на кој јадеме, кои намирници ги комбинираме, што конзумираме, навиките кои ги користиме, може да го променат, не само нашето тело, туку и нашиот дух: енергија, мисла, среќа, самодоверба...„Комбинирано со физички вежби тоа е…

(Видео) И, нема друго чаре со короната- средношколското театарче со комична престава он лајн

 Насловена „Корона тајмс”, средношколците од драмската секција „Слободно театарче„ при СОУ Ѓорче Петров - Прилеп , си ја изведоа хумористичната тетарската претава онлај. Предизвика голем интерес, но и насмевки и радост кај оние кои ја…

Како да се “спасиме“ од високиот крвен притисок?!

Зошто се покачува крвниот притисок? Може ли навиките на исхрана да ја сменат оваа состојбата?! Нутриционистите велат исхраната и конкретните прехранбени, кои луѓето ги практикуваат, играат голема улога врз развојот на хипертензија или…

Тиквата моќен лек и извор на здравје (нутри рецепти со тиква)

Нут­ри­ци­о­нис­ти­те по­тенци­ра­ат де­ка кон­су­ми­ра­ње­то на тиква­та во овој пе­ри­од од го­ди­на­та е ис­клу­чи­тел­но важ­но и таа тре­ба да се ја­де во го­ле­ми ко­ли­чини, не­за­вис­но од тоа да­ли сте ја при­гот­ви­ле ка­ко…

Унијата на жени на ВМРО ДПМНЕ ОК Прилеп со донација за болницата

Во услови на здравствена криза кога секоја помош е добредојдена на здравствените установи и Унијата на жени при ВМРО ДПМНЕ ОК Прилеп, денеска се вклучи со своја донација. За подобрување на условите за хоспитализација на пациентите во Ковид…

Исхраната во битката со COVID-19 – Дебелината ризик фактор во случај на заболување од COVID-19

Како точно прекумернта тежина  (дебелината) го зголемува ризикот за компликации од COVID-19 засега не се целосно дефиниранo, но постојат многу патишта на поврзаност. Статистиките  покажуваат дека најголем процент на пациенти кои се…

Вистинска приказна на млада мајка со дијабет и важноста на исхраната- Светски ден на дијабетесот, 14…

“ Во екот на најсилните рестрикции поради короната, во 28 г. ми констатираа дијабет. Ендокринологија беше затворена за пациенти, а докторите во приватните болници баш тогаш беа на одмор. Некои други приватни клиники исто така не примаа…

Нешто за симптомите на вирусот и улогата на матичниот лекар за време на КОВИД 19 – ПЗУ Лек…

Лекарот по општа медицина ја има улогата на одржување на здравјето, дијагностицирање и лекување на болести, повреди и други физички и ментални нарушувања кај пациентот. Кога избирате матичен лекар, не барајте имиња туку барајте препораки…

Крушево во знак на Тоше, рози на патеката од маратонците

Во чест на македонската легенда Тоше Проески, Крушево утре , петок 16 ти октомври денот кога тој замина во вечноста, во организација на општина Крушево, СОУ „Наум Наумовски Борче“, ООУ „Никола Карев“, други институции и приватни субјекти…

Внимателно со кого комуницирате онлајн

Пандемијата донесе нови правила на живот. Интернетот е сè поприсутен во нашиот живот. Но, за помалку вештите за онлајн комуникација тоа носи ризик да бидат мета на предатори. ИТ инженерите упатуваат на поголема свесност со кого…