ПЕЛА YU хитови

ПЕЛА МАК забавно

PELA CAFE

ПЕЛА МАК народно

ПЕЛА YU фолк

CSS Template

Прилеп формира уште едно ЈП

1.038

„Енерго Прилеп„ – Прилеп е новоформираното јавно претпријатие за енергетски дејности. Основната дејност на  ова претпријатие ќе биде управување со системот за енергетската ефикасност, дистрибуција и пренос на приорден гас, формирање на инфраструктура за обновливи енергенси, производство и примена на мерки за користење обновлива енергија, за  потребите на јавните претпријатиија, стопанственците и домаќинствата. За директор или управител на ЈП за Енергетска ефиксност е назначен , Игор Спиркоски.

И, токму оваа точка на дневен ред на денешната седница пред советниците на  Советот на Општина Прилеп, беше „камен на сопнување“. Опозицијата бараше одговор: „која е потребата од формирање на претпријатие ,во  оваој моментот кога природниот гас се уште не е стигнат во Прилеп ?„  и бараа одговор на прашањето: “кога Прилеп ќе добие гас и до каде е гасификацијата на Прилеп?!„. Но, советниците од ВМРО ДПМНЕ побараа и референција за стручноста на човекот кој беше назначен за директор, а пред советнците беше преставен само со име, призиме  и улица на живеење.

Советниците на СДСМ и коалицијата ја потенцираа потребата од навремено формирање на вакво јавно претпријатеи поради огромниот јавен интерес за користење на обновливи видови енергија и започнување на процесот на енергетска заштита во општината, преку изработка на потребнта подготвителна документација, структура на кадри и создавање на услови за тоа,за изградба на секундарна дистрибутивна гасоводна мрежа,за подготовка на институциите да ги заминат постојните енергенси со природен гас..,  а директорот на новоформираното јавно претпријатије пред советнците ги презентираше своите искуства и квалификации во оваа област, за да не постоји сомнеж во неговито избор.

Инаку, гасот во Прилеп се очекува да пристигне во 2020 година, а ќе придонесе за 50% да се намалат трошоците за загревање на јавните инстуции.Општината јво јуни распиша  јавен повик до сите субјекти од  индустријата, комерцијалниот, јавниот и услужниот сектор, малите и средни претпријатија, да достават информации за потребите за користење на гасоводниот систем и за мислења за гасификација на општината Прилеп, со цел правилна и точна проекција на трасата и капацитетот на секундарната гасоводна мрежа, која што треба да се гради на територија на општината.

На денешната седница беа одобрени и 6 милиони денари,  од Буџетот на Општина Прилеп, за обештетување на прилепските земјодлци од двете невремиња, кои се случија ова лето,  а комисијата за проценка на штети, Советот ја задолжи да напрви распределба на овие средствата, според достигнатите и прифатените барања.

Одлуката за измена на распоредот на средствата од Буџетото на Општината беше прифатена и за додлување на средства на РК „Прилеп“ во висина од 1,200 милион денари,како и за набавка на протипожарно возило.

На деншната седница на Совет беа разгледан и тримесечните извештај на ЈКП-ја во Прилеп и извештати и одлуки  проврзанани со работењето на училиштата

 

Веб -страницата користи колачиња. Со клик на Прифаќам се согласувате со политиката на приватност и колачиња. Прифаќам Повеќе