CSS Template

Фото кино клуб „Прилеп“ ги собра наградите на државниот фестивал на аматерски филм во Стурга

361

Членовите на Фото Клубот „Прилеп“ ги понеса наградите на 47-от Државен фестивал на непрофесионален филм, кој се одржа  на 1-ви јуни, во Струга.

Сашо Попоски и Горан Попоски

Златната Плекета за документарниот  филм „Зр, Зр“ ја доби Горан Попоски, филм посветен за манастриот Зрзе, а сребрената плакета за експериментален филм ја добија Виктор Керов и Љупчо Бубо Ристески, за филмот „Мамимче“, нагаден е и филмот  “Кутија“од  Гоце Трајкоски ,и со награта најдобра камера, а  сребрена плакета, за краток игран филм,  доби и филмот „Старецот и кучето“ од Филип Петрески, сите членови на фото кино клубот „Прилеп“

На фестивалиот жири комисијата во состав: Сашо Павловски, Дукаѓин  Борова и Илинденка Петрушева, од повеќе од  50-тина филмови, одбраа 13 –сет  слектиран аматерски филмови :

1.Фигури – Кристина Даниловска
2. ЕНТ.СОБА – Борис Таковски
3. Сјајот на Охридското Езеро – Евгенија Стојановска, Ивана Пројческа
4. Мојот живот – Игор Стојковски
5. Демначи во ноќта – Бруно Велјановски
6. Ручек – Петре Чаповски
7. Последното видување на светот – Стефан Сидовски
8. Зр, Зр – Горан Поповски
9. Кутија – Гоце Трајкоски
10. Мамичке – Виктор Керов и Љупчо Ристески
11. Старецот и кучето – Филип Петрески
12. Имагинација – Марија Николаевска
13.Мојата голема желба – Александар Арсовски

Преходно , за оваа манифестација беше објавен конкур на кој право на учество имаа сите филмски аматери од Р.Македонија, членови на клубови, самостојни автори или групи. Пријавните филмови беа од категоријата: документарен филм ,краток игран филм, експериментален филм и анимиран цртан филм.

Организаори на 47-от Државен фестивал на непрофесионален филм беше Кино Сојузот на Македонија и Народна техника на Македонија.Филмовите бееа прикажани и наградите беа додлени во Спомен домот “Браќа Миладинови“ Струга .Фестивалот е реализиран со средства од Агенцијата за филм на Република Македонија.

 


Vivafarm