CSS Template
Месечни архиви

јануари 2020

Зошто е затворен тротоaрот кај турската бања?

„Зошто е затворен тротоарот и дел од улицата кај турскaта бања во Прилеп? “- прашуваат граѓаните, поминувајќи покрај овој објект. Пешаците мораа од вчера, како премин да ја користат улицата, внимателно, зашто од спротивната страна доаѓаа…

Елена Велевска: “Зоро моја румена” е песна која што сакав одамна да ми се случи…

Елена Велевска е една од најпродуктивните пејачки на домашната фолк сцена. Таа е мајка на три деца и има карера која трае веќе 25 години. Во разговорот за "Радио Пела" ги открива деталите околу нејзината последна песна „Зоро моја румена“ и…

Преку Еразмус+ ученици од ООУ “Гоце Делчев“, здружени со свои врсници, учат за користење на…

Здружени, за заштита на животната средина, ученици од ООУ „Гоце Делчев„  преку програмaта Еразмус + , учат за заштита на животната средина , преку проекот „Енергијата и секојдневната употреба“, со ученици  од Латвија, Данска, Италија и…

Макрадули: Во Македонија нема опасен отпад за депонирање

Нема сомнителен индустриски отпад во Македонија. Секој отпад во Македонија се контролира.Во државата не се увезува отпад за да се депонира, тврди заменик министерот за животна средина, Јани Макрадули. „ Има процедури со кои секој отпад кој…

Јованоски: 2022 год ќе се гради гасификационата мрежа во Прилеп

Примарната гасификација во Пелагонискиот регион на потегот Прилеп - Битола е во тек, а треба да биде завршена до крајот на оваа година и спрема проектот на Владата во 2022 гдоина треба да се прави секундарната гасификациона мрежа во сите…

Какви мерки спроведува Прилеп за здрава животната средина?!

Општина Прилеп од Министерството за животна средина има добиено околу 9,5 милиони денари за енергетска ефикасност за повеќе објекти. Направена е котлара во СОУ „Мирче Ацев„ со над 5 милиони денари , а добиени се и средства за 13 инвертор…

Заработка преку иновативен метод за рециклажа на отпад

Пакомак ќе се обиде да ги мотивира граѓаните на Македонија да се приклучат на едноставен начин со користење на повратни вендинг машини т.н. наречени SmartBin, кои ќе функционираат во рамките на ecoMac – систем на стимулација. Имено,…

Се крчкаат „Солунски патрдии“ во Театар „Чин 4 Сцена 5“- парите од влезници за хуманитарни цели

Театарот „Чин 4 Сцена 5“ се подготвува за нова театарска престава, култната комедија „Солунски патрдии“, која е планирана премерно пред прилепската публика да биде изведена на 17 –ти март, во големата сала на Домот на културата „Марко…

Девојките од Седми Мај доминираа на изборното првенство во борење

На изборното првенство во борење во машка и женска конкуренција  за пионери односно У-15 ,  што се одржа деновиве  во Скопје , БК 7- ми Мај од Прилеп освои 9 пласмани од 9 натпреварувачки и екипно го освои првото место  во женска…