CSS Template
Категорија

EKO EXO

Администрацијата ќе чисти во сабота на повеќе локации

Под мотото „Администрацијата чисти“, во сабота на 14 декември, Општина Прилеп и ЈКП „Комуналец“ ќе спроведат голема акција за чистење на градот и поблиската околина. Ќе бидат вклучени над 500 административци вработени во државната…

Прилеп: 6 мерни станици, за 6 месеци – проба за мерење на аерозагаденоста

Веќе се поставени 6 мерни станици, на исто толку локации во Прилеп, за мерење на загаденоста на воздухот. Пилот, или пробниот период е во траење на 6 месеци - до кога треба да се утврдат локациите, да се испита начинот на работа на новиот…

Пакомак и Шпаркасе Банка донираа детско игралиште за Прилеп

НАЈ Еко општина за 2018 година’ ,Општина Прилеп , доби донација од Шпаркасе Банка Македонија и „Пакомак“, ново детско катче, детско игралиште ,  поставено како нов еко елемент во Паркот на револуцијатана, за огрмоно  задоволство на децата.ѐ…

(фото) Комуналците во акција на кастрење на дрворедите

ЈКП,, Комуналец,, - Прилеп, започна со кастрење на дрвјата низ парковите,  а ќе продолжи и со есенско кастрење на дрворедите. Воедно, комуналците работат и на целосно сечење на стари проблематични дрвја по проценка и издадено Решение од…

Како да се уништи природата и зошто?

Систематски, смислено, без да се бираат начини, само така се уништува природата. Оние кои што го прават тоа знаат и зошто. Едноставно – зашто тоа им прави задоволство и очигледно ги исполнува! За жал, на сметка на другите, кои не се…

(Фото) Еко Срам! Кој треба да Ни исчисти?!

          (Да немаш „ни срам ни перде“ во нашата народна мудрост означува дека си го загубил и последното човечко во себе - способноста да чувствуваш мешавина од нелагодност и вина за сопствените (погрешни) постапки, или просто дeка си…

Како може Скопје (важи и за Прилеп) да се приближи до Виена и успешно да рециклира ѓубре?

Виена, како некогашен царски град, сега главен град на Австрија, стана пример како се собира, рециклира, искористува па дури и профитира од ѓубрето кое се создава од граѓаните. Ако сакаме во ЕУ, мора да си го исчистиме ѓубрето, без разлика…

Денот на планетата Земја во знакот на заштита на растенијата и животните од човекот

Со повеќе активности денеска во Македонија се одбележува 22 Април – Денот на планетата Земја. Тема на годинашното меѓународно одбележување на Денот на планетата Земја е „Заштитете ги нашите видови“ (Protect Our Species) и има за цел да…

Комуналец ги оспособува бунарите за техничка вода

Комуналец ги оспособува бунарите, шахтите и водоводната мрежа.Во функција на подготовки за проолетното и летно одржување на парковските површини, Комуналец е работно ангажиран за обнова на шахтите и мрежата за обезбедување на технолошка…